Kako odabrati prečišćivač vazduha koji će odgovarati površini vašeg doma?

  0

Odlučili ste da kupite prečišćivač vazduha. Shvatili ste da vam je potreban jer ne želite više da razmišljate o tome kakav vazduh udišete u svom domu. Na poslu ga je vaša firma već nabavila i osetili ste sve benefite koje ovaj aparat pruža.

Nije bitno koji je period godine u pitanju, da li je to zima ili leto, neophodnost ovog uređaja više se ne dovodi u pitanje. Kvalitet vazduha koji udišete mora da bude dobar, a prečišćivač vazduha može ispuniti sve vaše potrebe. Ono o čemu treba voditi računa pri kupovini jeste da li će on biti dovoljan za površinu vašeg doma.

Olakšaćemo vam tu dilemu i uputiti kako da budete sigurni da je prečišćivač koji ste odabrali odgovarajući za prostor koji imate.

Kako izabrati prečišćivač vazduha odgovarajućeg kapaciteta?

Osnovno o čemu treba razmišljati pri kupovini ovog aparata je kvalitet filtera i sposobnost pravilnog protoka vazduha. Kvalitetan uređaj može prečistiti skoro 99% svih zagađivača u vazduhu, naravno, u skladu sa vrstama filtera koje poseduje.

Pre kupovine vrlo je važno da obratite pažnju i na to koju površinu određeni aparat može da pokrije. Dobro je da znate kvadraturu prostorije u kojoj će se nalaziti aparat i u skladu sa dimenzijama opredeliti se za najbolje rešenje.

Na taj način ćete izbeći da napravite ove dve greške. Ako planirate da prečišćivač stavite u malu sobu, neće biti potrebno da kupite prejak i preveliki uređaj koji je namenjen velikim prostorijama, koji pritom i više košta. I obrnuto. Ukoliko nameravate da aparat držite u prostoriji velikih dimenzija, ne bi trebalo da se opredelite za prečišćivač malog kapaciteta jer nećete imati zadovoljavajući efekat. Osvežavanje vazduha neće biti po standardima i u toj prostoriji će i dalje biti zagađen vazduh, tako da ćete i u tom slučaju „baciti“ novac.

U dnevnoj sobi pored fotelje tamno zelene boje u kojoj se nalazi plavi jastuk postavljen je prečišćivač vazduha. Pored njih su dva stočića sa lampom
Foto: Shutterstock

 

Da biste izbegli ove greške najbolje je da obratite pažnju na sledeće stavke:

 • Površina prostorije u kojoj vazduh treba da se prečisti
 • Kapacitet prečišćavanja (m3/min) i (m3/h)
 • Brzina prečišćavanja vazduha (CADR) m3/h

Da li je prečišćivač vazduha pogodan za prostoriju za koju ste ga namenili znaćete upravo na osnovu ovih parametara. Preporuka je da među karakteristikama odabranog uređaja pronađete i podatke o tome koja je preporučena veličina prostorije za određeni tip aparata, kao i koji je kapacitet prečišćavanja.

Šta je CADR?

Prilikom odabira prečišćivača vazduha potrebno je da obratite pažnju na još jedan detalj – da li taj uređaj ima oznaku CADR (Clean Air Delivery Rate). Većina modernijih aparata je ima i zahvaljujući ovoj oznaci lakše ćete proceniti da li određeni prečišćivač zadovoljava vaše potrebe.

Ova oznaka pokazuje kapacitet protoka prečišćenog vazduha. Jednostavno rečeno, pokazuje vam koliko određeni model aparata može prečistiti vazduh unutar prostorije određene veličine. Ako uređaj ima veoma visoku efikasnost filtera, ali nizak protok vazduha, CADR pomaže da se ta dva uravnoteže.

CADR se meri kada prečišćivač vazduha radi na najvećoj brzini ventilatora. Da bi se izmerila efikasnost uklanjanja čestica različitih veličina, testiraju se tri vrste čestica – dim, polen i prašina.

Prečišćivače sa ovom oznakom kontroliše Udruženje proizvođača kućnih aparata (AHAM). Proizvodi se nasumično biraju i nezavisno testiraju kako bi se potvrdilo da li i dalje ispunjavaju performanse koje su navedene na proizvodu.

Povezanost između kvadrature prostorije i CADR-a

Povezana sa tim je i oznaka ACH (Air Changes Per Hour). Ona pokazuje koliko puta prečišćivač vazduha može da prečisti vazduh u određenoj prostoriji za 60 minuta. Ova oznaka je u direktnoj vezi sa površinom prostorije za koju je određeni prečišćivač namenjen.

Oznaka se najčešće obeležava sa 4x, 5x, 6x. To znači da bi 6x oznaka predstavljala da se ustajali vazduh u prostoru filtrira 6 puta tokom jednog sata. Dakle, što je ovaj broj veći, veća je i efikasnost uređaja.

Različite veličine prečišćivača vazduha prema površini koju pokrivaju

U skladu sa svim prethodno navedenim jasno je koliko je važno da odabrani uređaj bude odgovarajuće veličine i kapaciteta – kao takav, on će vam obezbediti pouzdano prečišćavanje vazduha u domu, efikasnost i rezultate kakve očekujete.

Zato, u zavisnosti od toga koliki je prostor gde planirate da koristite prečišćivač, razlikuje se nekoliko različitih veličina ovih uređaja:

 • Mali – pogodni za manje prostorije i sobe do 20-22 kvadrata
 • Srednji – odlični za prostorije od 22 do 60 kvadratnih metara
 • Veliki – za sve prostorije od 60 do 110-120 kvadrata
 • Prečišćivači za celu kuću – velikog dometa, pogodni za prečišćavanje vazduha u svakoj sobi

U Tehnomaniji vas čeka širok asortiman prečišćivača vazduha gde ćete pronaći veliki izbor ovih uređaja različitih brendova: Philips, Beurer, Alpha, Hisense, Rowenta, Dyson i mnogi drugi. Većina njih i nudi modele namenjene različitim veličinama prostorija, pa imate priliku da odaberete onaj koji će odgovarati vašim potrebama.

U dnevnoj sobi pored fotelje tamno zelene boje u kojoj se nalazi plavi jastuk postavljen je prečišćivač vazduha. Pored njih su dva stočića sa lampom
Foto: Shutterstock

Može li prečišćivač vazduha biti preveliki ili premali za datu prostoriju?

Kao što smo već naveli, treba kupiti prečišćivač proporcijalan veličini prostorije za koju je namenjen kako biste dobili maksimalni učinak. On ne bi trebalo da bude ni veći, ni manji u odnosu na ono što vam treba – naravno, manja odstupanja su potpuno u redu.

Za prečišćavanje vazduha u više prostorija saberite kvadrature tih prostorija ili se jednostavno odlučite za jednu od prostorija gde ćete ga koristiti. Kod kuća na sprat najverovatnije jedan uređaj neće moći da pokrije celokupnu kvadraturu. Ukoliko to želite, predlažemo da razmislite o posebnim uređajima za svaki sprat kako bi efekti prečišćavanja bili zadovoljavajući.

Ipak, bilo da je u pitanju stan ili kuća, sve to prvenstveno zavisi od vašeg prostora i, što je još važnije, rasporeda prostorija. Ako je on „izlomljen” i podeljen na više celina, razumljivo bi bilo da imate više uređaja – najbolje je imati po jedan aparat u prostorijama u kojima najviše boravite.

Razmislite o svim ovim faktorima, posavetujte se i napravite pravi odabir.

Gde postaviti prečišćivač vazduha?

Prilikom kupovine ovog uređaja postoji još jedno veoma bitno pitanje – Na koje mesto u stanu ga postaviti. U slučaju da imate pokretni uređaj, možete ga premeštati u zavisnosti gde se nalazite i gde vam je najpotrebniji. Međutim, ako je prečišćivač većih dimenzija i težak ili onaj koji se kači na zid, preporuka je da ga postavite tamo gde najviše vremena provodite. Evo nekoliko mogućnosti:

 • Kuhinja i sobe – Ukoliko su vam najveći problemi mirisi, onda je to pravo mesto za uređaj. Poznato je da se zbog spremanja hrane iz kuhinje šire razni mirisi – ako vam to smeta, kuhinja je idealno mesto za vaš prečišćivač. Ipak, vodite računa, za ovu prostoriju se zbog visokog stepena vlage u vazduhu preporučuju prečišćivači veće snage. Ako vam problem predstavljaju prašina i miris kućnog ljubimca, onda je idealno mesto za aparat dnevna soba. U situaciji kada želite da udišete čist vazduh dok spavate, stavite ga u spavaću sobu. Ipak, vodite računa da ga stavite na mesto udaljeno minimum 2 metra od vaše glave, jer vazduh ne bi trebalo da vam ide direktno u lice.
Devojka sedi na tepihu u spavaćoj sobi i igra se sa kućnim ljubimcom, dok pored njih radi prečišćivač vazduha
Foto: Shutterstock

 

 • Izvor mirisa – Da bi efekat bio najbolji, aparat bi trebalo postaviti u blizini izvora mirisa. Na taj način se mirisi neće širiti po ostalim prostorijama.
 • Ulazna vrata – U slučaju da imate kućne ljubimce ili je cirkulacija ljudi velika, najbolje mesto za ovaj uređaj je u blizini ulaznih vrata. Na taj način će prečišćivač vazduha biti neka vrsta brane, vaš zaštitnik, jer će sprečiti ulazak prašine i zagađenja.

Za razliku od ovih lokacija u stanu, postoje mesta na koja prečišćivač vazduha nikada ne treba staviti:

 • Ćoškovi – Ovi aparati najbolje rade kada su na otvorenom prostoru, tada imaju slobodan protok vazduha. Zato ih nikada ne stavljajte u tesne prostore i ćoškove jer onda njihov učinak neće biti potpun.
 • Nameštaj – Mesto ispod ili iza nekog dela nameštaja je veoma loša pozicija za uređaj, jer prečišćivač vazduha tada neće moći da usisa vazduh iz sobe i prečisti ga. Efekat će biti skoro isti kao i da nemate ovaj uređaj.

Nakon svega, postavlja se još jedna dilema oko položaja uređaja u stanu. Da li ga postaviti na pod ili treba da bude okačen na zid ili možda postavljen na policu. Savet je da obratite pažnju na uputstvo za korišćenje. Proizvođač obično navede mesto na kome možete da ga držite. Ako se savetuje da ga okačite na zid i ako je takvog dizajna, uradite tako jer ćete na taj način postići maksimalan učinak.

Kako da znate koji je prečišćivač idealan za vas?

Činjenica je da je vazduh kome smo izloženi lošeg kvaliteta. Upravo su zato prečišćivači vazduha postali potreba svakog od nas. Ulaganje u njega je dugoročno ulaganje u zdravlje i kvalitetan život vas i vaše porodice.

Da biste odabrali idealan prečišćivač vazduha, razmislite za koju vam prostoriju treba, gde ćete ga staviti, koliki prostor želite da obuhvati. Na osnovu tih podataka lako ćete znati koja veličina prečišćivača je idealna za vas. Zdravlje je na prvom mestu, ne gubite vreme.Ostavite komentar