Uz odgovarajući roštilj i gril napravite ukusne piknik specijalitete

  0

Sezona lepog vremena je krenula i sada je pravi momenat da svoje slobodne trenutke provedete napolju i nabavite neki od sjajnih grilova i roštilja koji će vam upotpuniti uživanje na otvorenom.

Bilo da pravite izlet u prirodi ili porodično okupljanje u svom domu i dvorištu, uz malo zdrave aktivnosti, čist vazduh, ali i dobru hranu imaćete savršen dan za uživanje ma gde bili.

Još i ukoliko uživate u pripremi ukusnih đakonija za svoje najdraže, ne propustite da saznate koje sve vrste roštilja možete pronaći, koje su njihove prednosti i kako da odaberete odgovarajući.

Raznovrsan izbor roštilja za dvorišta, terase i bašte

Grilovanje mesa, povrća i svih drugih namirnica koje volite sa roštilja neće vam predstavljati nikakav problem uz odgovarajuće uređaje.

Bilo da preferirate varijante uređaja koje podrazumevaju loženje vatre ili možda neke od modernijih modela koji rade na struju, u našoj ponudi ćete pronaći najrazličitije vrste roštilja, grilova kao i dodatne opreme uz koje vašim ukusnim specijalitetima niko neće odoleti. U ponudi su:

  1. Električni roštilji i
  2. Roštilji na ćumur

U zavisnosti od vaših želja i potreba, odaberite neki od modela koji će odgovoriti na sve vaše zahteve kada je u pitanju priprema sočnih i ukusnih specijaliteta od mesa i povrća.

Električni roštilj sa poklopcem i postoljem postavljen na terai, sa mesom i povrćem koji se peku

Šta je važno pri kupovini roštilja?

Iako nema mnogo filozofije kada su u pitanju roštilji, važno je da obratite pažnju na nekoliko značajnih karakteristika koje vam mogu biti od pomoći da biste napravili pravi odabir. Savetujemo vam da u skladu sa svojim navikama, potrebama i prostorom gde planirate da koristite roštilj razmislite o sledećem:

  • Vrsta roštilja – Najpre je važno da znate da li želite uređaj koji će raditi na struju ili onaj koji će se ložiti, tj. želite li električni ili roštilj na ugalj.
  • Veličina roštilja – Ovo je veoma važan kriterijum na osnovu koga birate odgovarajući model. Možda ne možete da znate unapred koliko često ćete roštiljati, za koliko osoba, ali preporučujemo da okvirno uzmete u obzir svoje navike, kao i navike vaše porodice, pa u skladu sa tim i napraviti izbor. Ukoliko vam nije potreban onaj sa velikom površinom za pečenje, nema razloga da ga uzimate i rasipate energiju tako što će vam uvek jedan deo biti prazan. Takođe, mali nije rešenje za one čija porodica ima dosta članova ili za one koji vole da roštiljaju u društvu prijatelja, rodbine – mala površina za pečenje vam može produžiti posao, pa zato treba pronaći neki optimum.
  • Roštilj sa ili bez poklopca – Bilo da su u pitanju električni ili oni na ugalj, neki od modela ovih uređaja dolaze sa poklopcem. I mada su mnogi navikli na roštiljanje na standardnom grilu, poklopac može imati veliki značaj za dobijanje još lepšeg ukusa. On doprinosi boljem rasporedu toplote i dima, ujednačenijem pečenju, a može biti i od značajne pomoći kada je dan vetrovit. Sjajno je što neki od modele mogu imati i poklopac sa termostatom koji će vam obezbediti bezbrižno pečenje i kontrolu temperature kako se namirnice ne bi prepekle.
    Na terasi u vikendici porodica sa dvoje dece roštilja na roštilju na ugalj
  • Stoni roštilj ili sa postoljem – Bez obzira na to za koju vrstu da se opredelite, određeni modeli mogu imati sklopive ili nesklopive kratke nogare, pa ih je zgodno smestiti na sto kako bi vam rukovanje i rad bili jednostavniji. Za razliku od njih, tu su i oni koji imaju postolje određene visine, pa su oni sjajno rešenje jer vam neće nepotrebno zauzimati prostor na stolu. Možete ih smestiti bilo gde na zemlju, terasu, samo je važno da ih postavite stabilno i sigurno. Neka od postolja imaju i točkiće, što doprinosi i većoj mobilnosti samog uređaja.
  • Razmak između rešetki (ako model koji odaberete ima rešetku) – Ukoliko idete malo više u detalje, biće vam važna i ova stavka. To najviše zavisi od toga šta ćete peći i pripremati na roštilju. Ukoliko su to u pitanju veliki komadi mesa, onda nema problema bez obzira na to da li je razmak veći ili manji. Ali ako volite da grilujete i sitnije povrće poput pečuraka, one lako mogu propasti ukoliko je razmak prevelik.
  • Materijal rešetke – Ima različitih varijanti, ali je poznato da su rešetke od hroma uglavnom nešto slabijeg kvaliteta, dok one od nerđajućeg čelika uvek imaju prednost što se tiče dugotrajnosti. Ne znači da vas one od hroma neće dobro služiti, već je samo pitanje koliko dugo će trajati, što sigurno zavisi i od toga koliko često ćete roštiljati – svakako, ne govorimo o nekoj svakodnevnoj aktivnosti, tako da zaista nema brige bilo koji materijal da je u pitanju, radi se o nijansama.
  • Dodaci – U zavisnosti od vrste i modela, roštilji mogu doći sa različitim dodacima. Najčešće je reč o policama ili nastavcima sa strane ili ispod samog roštilja. Veoma su zgodni jer na njih možete da odlažete posude sa namirnicama koje tek treba da se peku ili onima koje su upravo pripremljene. Kod takvih modela obavezno obratite pažnju koliku težinu same police mogu da podnesu, kako se ne bi desilo da ih nepotrebno opteretite.

Iako je mnogo toga spomenuto, u stvarnosti izbor nije toliko težak i najčešće iz samo jedne fotografije možete naslutiti okvirne funkcionalnosti koje određeni model nudi. Uz dodatno konsultovanje specifikacija u kojima su predstavljene sve značajne prednosti određenog modela, neće vam biti teško da odaberete onaj koji vama najviše odgovara.

Roštilj na ćumur, za sve ljubitelje pravog roštiljanja

Kada pričamo o ovim uređajima, nije retko da je mnogima baš roštilj na ugalj prva asocijacija. Ukoliko imate dvorište, volite da pravite izlete u prirodu i istinski uživate u proceduri roštiljanja, onda su baš ovi uređaji idealni za vas.

Bilo da idete na pecanje, višednevno kampovanje, okupljate porodicu ili prijatelje u svom dvorištu, ovi modeli će vam pružiti to zadovoljstvo da uživate u autentičnom ukusu i mirisu pečenog mesa. Mnogi će reći i da se ta aroma ne može porediti sa onom koju ima meso sa roštilja na struju, ali ukusi su različiti.

Muška ruka okreće povrće koje se upravo griluje sa mesom na roštilju na ćumur

Roštilji za dvorište su odlični i u svim onim prilikama kada nemate u blizini strujni priključak. Sa njim ste potpuno nezavisni od struje i napajanja i možete ga poneti i postaviti svuda gde je to dozvoljeno i sigurno. Ne zaboravite da vam je potrebno i malo veštine sa vatrom i prilagođavanjem žara kako bi on bio odgovarajući za pečenje.

Koji električni roštilj kupiti?

Čak i ako nemate dvorište i živite u stanu, ne morate se odreći roštiljanja. Sjajni modeli roštilja za terasu i vašu kuhinju će se uklopiti u različite prostore i pružiti vam mogućnost da uživate u brzoj pripremi i ukusima koje volite.

Imate mogućnost da birate između više različitih tipova ovog uređaja, a samim tim i pronađete baš onaj koji će idealno odgovarati vašim potrebama. Roštilji na struju mogu biti:

  • većih ili manjih dimenzija
  • sa rešetkom ili pločom (ravnom, rebrastom ili mešovitom)
  • na preklop ili u vidu gril ploče

Kada imate električni roštilj ili gril ploču neće vam smetati ni kiša, ni loše vreme jer ovaj uređaj možete koristiti i na svom balkonu i terasi. Sa njim nema dima, ne zahteva mnogo vremena za zagrevanje, pa sve što poželite da ispečete biće efikasnije i zdravije spremljeno. Rad na struju i mogućnost preciznog podešavanja temperature omogućava i ravnomernije pečenje.

Neki od električnih grilova su veoma kompaktnih dimenzija, podsećaju na tostere i predstavljaju savršeno rešenje za vašu kuhinju. Ne zauzimaju previše prostora i omogućavaju brzo zagrevanje i pripremu različitih vrsta mesa, povrća i ribe. Prednost ovih preklopnih modela se upravo ogleda u mogućnosti da se meso i ostali sastojci, po želji, peku sa obe strane, što znatno ubrzava proces.

Električni roštilj toster u kuhinji na kome se peku meso i povrće

Važno je naglasiti i da su svi modeli sa pločama (bilo one ravne ili rebraste) dizajnirani tako da vam omoguće što jednostavnije održavanje – površinski sloj ploča je takav da sprečava lepljene i omogućavaju zdraviju pripremu namirnica bez dodavanja masti i ulja.

Bez obzira na to za koju vrstu ovih uređaja da se odlučite, ne zaboravite da je danas dostupna i raznovrsna oprema sa kojom će pečenje ali i održavanje samih uređaja biti mnogo lakše i efikasnije.

Izaberite električni ili roštilj na ćumur i prepustite se neodoljivim ukusima

Nije potrebno mnogo da biste uživali u svim onim trenucima opuštanja daleko od obaveza – organizujte odlazak u prirodu, u vikendicu ili jednostavno jedno nedeljno porodično okupljanje kod vaše kuće, u bašti ili dvorištu. Znamo da sve ovo ne može da prođe i bez dobre hrane, pa će roštiljanje u društvu biti još zanimljivije i lakše.

Bilo da tražite roštilj za terasu ili dvorište, električni ili na ćumur, nema greške ukoliko znate šta vam je potrebno. Uz naše savete pronađite pravi uređaj za svoje potrebe, pripremite sve one ukusne specijalitete sa grila i postanite pravi majstor roštilja.



Ostavite komentar