Za šta se koristi štapni mikser i kako da lako pripremite zdrav obrok?

  0

Hraniti se zdravo nikada nije bilo lakše nego danas, čak iako niste spretni kao Džejmi Oliver. Za hranljivi smuti, dovoljno je voće i dobar štapni mikser.

Istraživanja pokazuju da je loša ishrana, poput prerađevina bogatih šećerom, solju, aditivima i pojačivačima ukusa, i dalje mnogo češći izbor. Isto tako, naučnici su utvrdili da je takva hrana uzrok brojnih bolesti i metaboličnih poremećaja, poput dijabetesa i hipertenzije.

Uprkos svim razlozima da se okrenemo kvalitetnijoj ishrani, mnogi od nas i dalje na pripremu zdravih obroka gledaju kao na nešto što zahteva mnogo muke i truda.

To nikako nije tačno. Danas su dostupni različiti kuhinjski uređaji koji olakšavaju pripremu i štede vreme – mikseri. Jedan od njih je i štapni mikser, manji rođak ručnih i samostojećih miksera koji se često zovu kuhinjski roboti (onih sa velikom staklenom ili plastičnom posudom za koju su pričvršćeni). Uprkos svojim malim dimenzijama, ovaj uređaj je od velike pomoći u kuhinji.

Štapni mikser – Jedan aparat, mnogo namena

Pitanje za šta se koristi štapni mikser verovatno bi zahtevalo poseban tekst, jer odgovora je mnogo.

Možete ga koristiti da umutite fil za tortu, slatku pavlaku ili sir za vašu omiljenu poslasticu ili da umutite kajganu, smuti, frape, krompir pire… Pogodan je za spemanje dečije hrane, koju je potrebno dodatno usitniti i izmiksati tako da ne bude grudvica, i sve popularnijih krem supa, čak i testa za palačinke.

Ako još imate dilemu šta se može umutiti štapnim mikserom dodaćemo i da ga možete koristiti da miksujete vruća jela i sosove u toku samog kuvanja, kao na primer, kod krem supa.

Krem supa u dubokoj beloj činiji pripremljena štapnim mikserom.
Foto: Bosch

 

Ne treba da vas brine kako se koristi štapni mikser, jer je princip isti kao sa klasičnim ručnim miskerom. Razlika je u tome što je štapni manji, lakši i samim tim jednostavniji za manevrisanje.

Ovi aparati dizajnirani su tako da sve možete da obavite praktično jednom rukom i na jedan klik.

Mogu se pronaći i sa različim nastavcima, što zavisi od proizvođača do proizvođača, ali gotovo uvek u pakovanju je i posuda za štapni mikser, koja odgovara veličini glave miksera.

Kvalitetan štapni mikser za kvalitetne obroke

Jedino potencijalno ograničenje za ovaj aparat može da bude njegova snaga, ali to je karakteristika koja varira od modela do modela.

Starije generacije štapnih miksera imaju manju snagu motora, što vreme miksovanja čini dužim, dok novije generacije imaju jače motore i od običnih ručnih miksera i od samostojećih. Pitanje je samo koji brend i model ste izabrali.

Zato je preporuka, ukoliko želite kvalitetan štapni mikser koji sa lakoćom može sve da usitni ili pasira bilo koju vrstu hrane, da odaberete onaj sa jačim motorom.

Takođe, obratite pažnju na glavu miksera. Ručni mikseri imaju obične „metlice“ pogodne isključivo za mućenje, dok štapni imaju sečiva na glavi miksera. U zavisnosti od vaših potreba birajte one koje imaju više ili manje oštrica. Više oštrica garantuje kvalitetnije usitnjenu hranu.

Bosch štapni mikser MS6CB61V1

Jedan od najboljih štapnih miksera na našem tržištu dolazi iz „kuhinje“ renomiranog nemačkog brenda Bosch.

Reč je o modelu Bosch štapni mikser MS6CB61V1 koji garantuje jednostavno pasiranje, miksiranje i seckanje čak i najtvrđih sastojaka zahvaljujući kombinaciji tri specifične karakteristike.

Prva – impresivna snaga. Ovaj mali, ali moćni uređaj, pokreće motor jačine 1000 W. Iako jak, motor je veoma tih, pa ne morate da brinete da li ćete probuditi ukućane ako spremate smuti za doručak rano ujutru.

Druga, ovaj model miksera ima čak 12 brzina plus dodatnu turbo funkciju, što u kombinaciji sa jakim motorom, garantuje da ćete moći da sameljete ili izmiksate bilo koju vrstu hrane – od mekanog voća i povrća do koštunjavog i suvog voća, pa čak i kafe ili leda, ukoliko uživate u spremanju osvežavajućih letnjih napitaka.

I treća bitna karakteristika – na glavi ovog štapnog miksera nalazi se inovativni četvorokraki nož QuattroBlade. Njegova oštra sečiva mogu da usitne sve što poželite, a da pritom ne morate da brinete o posekotinama. Glava miksera zaštićena je “kapicom” od nerđajućeg čelika koja ima još jednu ulogu – sprečava da hrana koju miksate prska na sve strane i pravi nered u kuhinji.

Bosch štapni mikser MS6CB61V1 je praktično „2 u 1“ uređaj, jer pored svoje osnovne namene, možete ga koristiti i za vakuumiranje.

Devojka vakuumira hranu u posudi koristeći Bosch štapni mikser.
Foto: Bosch

 

Noga od nerđajućeg čelika na kojoj se nalazi glava miksera napravljena je od inox-a i lako se skida zahvaljujući dugmetu smeštenom u donjem delu aparata, a podjednako lako se zamenjuje nastavkom za vakuumiranje.

Uz nastavak za vakuumiranje, uz ovaj štapni mikser dobijate i praktične vakuum kese koje dolaze u dve veličine – set od 10 vrećica za vakuumiranje od 1,2 l i drugi set u kojem se takođe nalazi 10 vrećica duplo veće zapremine – 3,8 l.

U uglu svake kese nalazi se deo na koji prislonite nastavak za vakuumiranje i u roku od nekoliko sekundi sav vazduh iz kese je istisnut. Sve namirnice upakovane na taj način, bilo da je reč o mesu, voću ili povrću, duže zadržavaju svežinu.

Takođe, na spisku dodataka nalaze se i mala vakuum kutija za odlaganje od 750 ml, velika kutija za odlaganje od 1,5 l, zatim 2Go boca sa poklopcem i dve vakuum kutije od 1 l.

Devojka vakumira hranu u posudi i u kesu koristeći Bosch štapni mikser.
Foto: Bosch

 

Za kraj, ali ne najmanje bitno, trebalo bi naglasiti i dizajn samog aparata. Štapni mikser MS6CB61V1 ne prija samo oku, već i ruci.

Soft Touch ručica sa ergonomskim dizajnom osmišljena je tako da savršeno prijanja ruci. Sve komande raspoređene su tako da jednom rukom možete da upravljate i manevrišete mikserom i menjate brzine.

Ukusnija hrana bez mnogo muke

Štapni misker nezaobilazan je pomoćnik čak i u kuhinjama velikih majstora i kuvara koje svakodnevno gledate na televiziji. I to nije slučajno.

Kao što smo rekli, ovaj mikser ubrzava i olakšava rad, vaša hrana će biti savršeno ispasirana ili iseckana, a uz sve to reč je o višenamenskom uređaju koji menja nekoliko drugih.

Bez obzira da li ste već iskusni u kuhinji i samo želite da olakšate sebi posao, ili ste odlučili da „okrenete” novi list i ovog leta počnete zdravije da se hranite i spremate hranljive obroke za najmlađe, štapni mikser je definitivno aparat koji bi trebalo da posedujete.



Ostavite komentar