Kako održavati aparat za kafu?

  0

Održavanje kafe aparata možda na prvi pogled nije tako jednostavno, ali ako se na kratko udubiš u prateće upustvo za čišćenja kafe aparata, videćeš da je to sasvim lagan i rutinski posao.

U međuvremenu, nevezano za upustva proizvođača, mi ćemo se potruditi da ti unapred za svega nekoliko minuta odgovorimo na par najčešćih pitanja koja će ti sigurno biti na umu:

  • Kako uvideti problem kod kafe aparata?
  • Koji pribor i sredstva za čišćenje su potrebni za čišćenje kafe aparata?
  • Koje sve delove kafe aparata treba održavati?
  • Kako da sprečiš stvaranje kamenca?

I ne samo to, saznaćeš još mnogo drugih korisnih informacija koje te mogu uvrstiti u profesionalne poznavaoce kafe aparata.

Najčešći signali za mogući problem ili kvar kod kafe aparata

Postoji nekoliko ustaljenih signala koji mogu da ukazuju na to da sa tvojim kafe aparatom nešto nije u redu, nabrojaćemo samo neke od njih:

– kafa se ne zagreva kako treba; kafe aparat sporo stvara pritisak ili se ne stvara u potpunosti; svetla upozorenja na mašini trepere; teško je postići penjenje mleka; mašina curi.

Ne čekaj da se ovi problemi pojave!

Neki od njih može tvoj kafe aparat uputiti direktno kod servisera. A ukoliko je tvom aparatu za kafu istekla garancija uslugu popravke aparata za kafu serviser će ti verovatno i dobro naplatiti.

Serviser popravlja kafe aparata u kući

Zato razmisli još jednom, zašto je važno da održavanju kafe aparata posvetiš deo svog vremena? Redovnim održavanjem aparata za kafu nećeš imati neželjene troškove za servisiranje, a uvek ćeš imati šoljicu najukusnije kafe.

Uz ovako dva dobra razloga za održavanje kafe aparata, sigurni smo da ćeš želeti da nam se pridružiš na kratkom putovanju u kom ćemo te u ulozi „turističkog vodiča“ obradovati sa pregršt sjajnih saveta za čišćenje kafe aparata.

Pribor, tablete i sredstvo za čišćenje aparata za kafu

Kažu da je dobra organizacija, pola puta do završetka posla, zato nije na odmet pre samog čišćenja aparata za kafu na vreme prikupiti potrebnu opremu.

Na listu neophodnih stvari potrebnih za čišćenje aparata za kafu potrebno je da se nađu:

  1. silikonska četkica za čišćenje
  2. sunđer ili mikrofiber krpa
  3. posuda za vodu u koju ćeš potopiti delove za pranje
  4. kašika za razmućivanje tečnosti za čišćenje (osim ako se koriste tablete)
  5. tablete ili tečnost za čišćenje kamenca

Većinu navedenog pribora verovatno već imaš kod kuće, jedino je potrebno da se potrudiš za nabavku tableta za uklanjanje kamenca ili tečnosti za čišćenje kamenca.

Tečnost za čišćenje kamenca ili tablete za kafe aparat možeš nabaviti i u Tehnomaniji.

Koje sredstvo za čišćenje aparata za kafu od kamenca koristiti?

U čišćenju aprata za kafu od kamenca pomoćiće ti tablete za čišćenje aparata za kafu ili tečnost za čišćenje kamenca. Obično je reč o sredstvima koja se prethodno rastvaraju u vodi pa potom dodaju u rezervoar za vodu. Nakon toga, kafe aparat se prema upustvu uključuje i pokreće se proces za čišćenje.

Postoji dosta različitih sredstava koja će ti pomoći u čišćenju aparata za kafu. Naravno tu su i ona manje preporučljiva sredstva koja često volimo da napravimo samostalno kod kuće na osnovu „prirodnih recepata“ sa interneta. Naša preporuka je da uvek koristiš ispitana sredstva koja su upravo namenjena za čišćenje kafe aparata.

Sredstva za održavanje kafe aparata

Tablete za čišćenje aparata za kafu

Tablete za čišćenje kafe aparata najbolje je koristiti jednom mesečno. Kupovinom bilo kojih pakovanja tableta iz nastavka bićeš miran 10 meseci kada je u pitanju nabavka tableta za čišćenje kafe aparata.

  • Xavax tablete za odmašćivanje i čišćenje kafe aparata sadrže u pakovanju 10 komada. Koriste se za čišćenje potpuno automatskih aparata za kafu i poluautomatskih aparata za kafu koji koriste kapsule. Primenjuju se pod visokim pritiskom i temperaturom. Takođe, namena ovih tableta je trostruka kako se može koristiti za filter aparate za kafu i kuvala za vodu.
  • Tablete za čišćenje aparata za kafu Bosch omogućavaju temeljno čišćenje ostataka od kafe. Pogodne su za sve potpuno automatizovane Bosch i Siemens aparate za kafu. Korišćenjem tableta za čišćenje produžićeš životni vek kafe aparata, priuštiti sebi i svojim prijateljima najbolju aromu kafe svaki put. Pakovanje sadrži 10 tableta za čišćenje aparata za kafu.

Tečnost za čišćenje aparata za kafu

Kao i tablete, tečnost za čišćenje kafe aparata podjednako je dobra, razlikuju se samo u obliku u kojem dolaze. Ali kada je reč o jednostavnosti korišćenja prateći upustvo na pakovanju sredstva za čišćenje ili tableta ne možeš pogrešiti.

Upustvo za čišćenje aparata za kafu

Kako da očistiš kafe aparat u većini slučajeva pronaćićeš u upustvu za upotrebu koje dobijaš prilikom kupovine samog uređaja.

Mi ćemo te ukratko upoznati sa nekim osnovama koje smatramo da treba uzeti u obzir prilikom čišćenja bilo kojeg kafe aparata.

Kada je u pitanju održavanje kafe aparata neophodno je da čistiš sledeće delove uređaja:

  • posudu za vodu
  • rešetku za ceđenje
  • mlaznicu za kuvanje
  • cevčice za mleko i paru
  • posudu za talog od kafe
  • otvor za mlevenu kafu
  • posudu za kafu u zrnu
  • rezervoar za kapsule
  • kompletno kućište

Kako bi sprečio stvaranje bakterija u posudi za vodu, obavezno je redovno peri i menjaj vodu prilikom svake pripreme kafe. Tokom pranja posude za vodu ne zaboravi da dobro očistiš sve uglove i udubljenja kako slučajno ne bi ostali tragovi vode iz kojih se kasnije mogu razviti mikroorganizmi.

Posuda za talog od kafe je obično smeštena u posudi za ceđenje, tako da ih obe možeš ujedno ukloniti iz aparata za kafu i očistiti. U njima se pored taloga kafe obično nađe i malo vode koje se nakupi tokom rada kafe aparata.

Čišćenje prljave podloge kafe aparata

Mlaznicu za kuvanje na kafe aparatu obično je lako skinuti i očistiti. Dovoljan je mlaz tople vode. Ono na šta treba da obratiš pažnju jeste da je pre vraćanja na prvobitno mesto moraš dobro osušiti.

Mleko je kvarljiva namirnica, njegova pena je lepljiva i lako može napraviti zastoj u cevima aparata za kafu ukoliko se zanemari održavanje. Zato je cevčice za mleko i paru važno čistiti jednom sedmično kako bi izbegao da tvoja kafa sadrži tragove prokislog mleka koje može uticati negativno na zdravlje. Cev za mleko se lako uklanja i pere toplom vodom.

Kako zrna kafe sadrže masnoću koja može da utiče na kretanje zrna u aparatu važno je i posudu za kafu redovno održavati. Dovoljno je da je isprazniš i očistiš mekom krpom kako ne bi oštetio posudu. Po potrebi dodatno možeš očistiti i otvor kroz koji izlazi mlevena kafa, kako bi sprečio da se sveža kafa pomeša sa ustajalom. Ukoliko imaš mali ručni usisivač i on može pomoći u efikasnijem čišćenju otvora za mlevenu kafu.

Rezervoar za kapsule u kafe aparatima koji koriste kapsule neophodno je prazniti. U zavisnosti od modela kafe aparata koji imaš i učestalosti ispijanja kafe to može biti nekoliko puta sedmično ili pak jednom sedmično. Na nekim aparatima postoji i indikator koji te obaveštava kada je rezervoar za kapsule potrebno isprazniti.

Kućište kafe aparata poželjno je čistiti nakon svakog korišćenja, a minimum jedan put sedmično. Za to ti je dovoljna mekana mikrofiber krpa koja će nežno očistiti kafe aparat bez ostavljanja ogrebotina.

Kako bi ubrzali i olakšali prethodno prikazani proces čišćenja delova kafe aparata isprati u upustvu proizvođača koji se delovi mogu oprati uz pomoć sudomašine.

Da rezimiramo, neke od pomenutih delova čistićeš na dnevnom nivou, pojedine sedmično, a generalno čišćenje od kamenca obavljaćeš jednom mesečno.

Intervali za čišćenje kafe aparata

Pored gore navedenih delova uređaja obrati pažnju da je važno aparat za kafu očistiti i od kamenca, tj. uraditi dekalcifikaciju aparata za kafu kako bi uređaj mogao da radi u punoj snazi.

Čišćenje aparata za kafu od kamenca obično traje oko 15-ak minuta, a za njegovo čišćenje koristićeš neke od sredstava za čišćenje kamenca prethodno navedenih.

U nastavku te dodatno očekuje nešto više informacija o nastanku kamenca i važnosti sprečavanja njegovog stvaranja na samom kafe aparatu.

Šta je kamenac?

Kamenac je prirodni ostatak krede koji se nalazi u bilo kojem uređaju koji se koristi za zagrevanje vode – kafe aparat, filter za kafu, kuvalo za vodu ili neki drugi uređaj koji tokom rada zagreva vodu.

Dok se u uređaju za zagrevanje voda pretvara u paru, molekuli kreča se odvajaju od vode i ostaju u vidu naslaga kamenca na „zidovima“ uređaja. Takve naslage mogu blokirati radne delove i sprečavati optimalne uslove za zagrevanje vode. Takođe, kamenac može izazvati koroziju i oštetiti spoljašne slojeve metalnih površina.

Stvaranje kamenca na bokalu za vodu

Ukoliko dopustiš da se kamenac u tvom kafe aparatu pojavi to neće samo uticati na drugačiji ukus kafe, već može biti i štetno za zdravlje.

Kako sprečiti kamenac u aparatima za kafu?

Najveći mogući uzročnik problema rada kod aparata za kafu jeste upravo kamenac. Kamenac se često može nakupiti, a da ga ne primetiš. Ako se ne tretira kamenac, čak i najbolji aparati za kafu mogu se suočiti sa kvarom.

Neki aparati za kafu poseduju ugrađene filtere za vodu pa će na taj način briga o kamencu u tvom kafe aparatu biti mnogo manja. Jednostavno ćeš očistiti filter prema upustvu koje dobijaš uz sam aparat za kafu.

Međutim, na aparatima za kafu koji nemaju ugrađen filter topla preporuka je da prilikom kuvanja kafe koristiš filtriranu vodu, kako je voda sa česme uglavnom tvrda, odnosno ispunjena kamencom.

Osim što filtriranu vodu možeš kupiti, još bolja je opcija da priuštiš bokal za filtriranje vode koji će ti uštedeti novac posebno ukoliko često piješ kafu. I ne samo to, bokal za filtriranje vode će ti pružiti i čašu zdrave vode u svakom trenutku.

Važnost vode u šoljici kafe

Providna tečnost, voda (H2O) koja čini oko 98% poslužene kafe uprkost svojoj transparentnosti krije mnogo u svojoj unutrašnjosti. Unutar vode iz slavine postoji ogromna količina rastvorljivih i čvrstih materija.

Čak i ako se za vodu kaže da je kvalitetna za piće, možda neće biti štetna za tvoje zdravlje, ali ipak može sadržati neke neprijatne supstance koje kafu mogu učiniti „ravnom“ ili lošijeg ukusa.

Takođe, šoljici kafe ukus može pokvariti topla voda iz slavine kako ona nije uvek sveža, često ima čudan ukus i miris jer je prošla proces zagrevanja u bojleru. Zato, zapamti sveža, hladna voda, uvek je najbolja polazna tačka za kuvanje kafe.

Redovno održavanje je recept za dugovečnost aparata za kafu!

Ako si već uložio određenu količinu novca za kupovinu kafe aparata, zašto se ne bi potrudio da ga povremeno i očistiš prema prethodnim upustvima, kako bi uređaj što duže služio? I ne samo zbog njegove dugotrajnosti, redovnim održavanjem kafe aparata dobićeš uvek ukusnu kafu.

Ukoliko preskočiš prethodni proces čišćenja kafe aparata vrlo je moguće da ćeš doći u nezavidnu situaciju da moraš da kontaktiraš servisera i da potrošiš dodatni budžet na popravku.

Zato odvoji nekoliko minuta nakon pripreme kafe da svoj kafe aparat vratiš u pređašnje stanje kako bi svaki naredni put mogao da uživaš u šoljici najaromatičnije kafe.



Ostavite komentar