Idealna udaljenost od televizora – Kako da odabereš dimenzije televizora za najbolji ugođaj

  0

Kupuješ televizor, ali nije ti najjasnije koje dimenzije televizora bi se najbolje uklopile u tvoj prostor? Bilo da se radi o dnevnoj, spavaćoj ili dečijoj sobi, postoji nekoliko smernica koje je poželjno da uzmeš u obzir prilikom izbora veličine ekrana.

Izbor odgovarajuće dimenzije televizora važan je ne samo za uživanje u vrhunskom doživljaju omiljenog programa, već i za idealno uklapanje ovog uređaja u veličinu i raspored prostorije.

Zbog toga ti donosimo konkretne i korisne savete koji će ti pomoći da izabereš odgovarajuću dijagonalu televizora u skladu sa prostorom u koji ćeš ga postaviti, kao i da odrediš koja je idealna udaljenost od televizora za uživanje u najboljem iskustvu gledanja.

Par uživa u gledanju televizora u svetloj dnevnoj sobi

Na koje dimenzije je potrebno da obratiš pažnju pri izboru televizora?

Prilikom izbora modela važno je da uzmeš u obzir dijagonalu kao i dimenzije televizora u smislu dužine i širine okvira, a posebno postolja, ukoliko ne planiraš da ga okačiš na zid.

Postaraj se da se iz svih uglova uklapa u prostor koji mu je namenjen, da ga je moguće montirati na zid ili postaviti na za to predviđenu policu. Ključno je da obezbediš dovoljno mesta da se uređaj postavi stabilno i da ga možeš gledati sa udaljenosti koja će ti omogućiti da ne umaraš oči i da doživiš svaki detalj.

Važan kriterijum pri odabiru jeste i dijagonala ekrana. Ona omogućava da napraviš razliku između sjajnog doživljaja sadržaja koji gledaš i utiska premalog uređaja koji se ne uklapa u tvoj prostor.

Kako da odrediš dužinu dijagonale televizora u centimetrima?

Dijagonala ekrana izražava se  u inčima i predstavlja rastojanje između gornjeg i donjeg ugla na suprotnim stranama. Kako ovo nije mera koja je na našim prostorima u svakodnevnoj upotrebi, lakše ćeš se orijentisati ukoliko inče pretvoriš u centimetre.

Slikovit prikaz načina merenja dijagonale

Jedan inč ekvivalentan je dužini od 2,54 cm – tako da je potrebno da dijagonalu TV-a u ovoj mernoj jedinici pomnožiš sa 2,54 i kao rezultat ćeš dobiti njenu dužinu u centimetrima.

Najbolji način da odrediš koja je dijagonala baš za tebe, jeste da je uskladiš sa udaljenošću sa koje ćeš gledati program.

Koja je idealna udaljenost od televizora?

Nakon što razmotriš sve relevantne dimenzije televizora, ostaje da pronađeš idealno mesto na kome ćeš se opustiti i uživati u omiljenom sadržaju sa ekrana.

Osim što je neophodno da bude udobno, najbolje mesto sa koga gledaš televizor jeste ono sa koga ekran zauzima otprilike 40° tvog vidnog polja.

Preporučena udaljenost od televizora dobija se kada se njegova dijagonala pomnoži sa 1,2.

Dakle, formula je jednostavna:

Preporučena udaljenost = Veličina dijagonale x 1,2

ili

Idealna dijagonala = Udaljenost od televizora / 1,2

Tako bi, na primer, ukoliko odabereš televizor veličine 55″, udaljenost sa koje bi bilo poželjno da ga gledaš bila približno 1,7 m.

Za televizor od 65″ udaljenost bi trebalo da bude oko 2 m. Isti princip važi bilo da se odlučiš za televizor dijagonale 32″, 43″ ili 75″.

Kako bismo ti olakšali računanje, pripremili smo jednostavan prikaz preporučene udaljenosti od televizora, zavisno od njegove dijagonale.

Prikaz preporučene udaljenosti za gledanje televizora u odnosu na veličinu dijagonale

Naravno, nismo svi isti i ne prija svima jednako ista vrsta i intenzitet vizuelnih doživljaja. Navedene mere nisu fiksne i služe isključivo kao orijentacija koja će ti pomoći da odrediš dimenzije televizora koje bi najbolje odgovarale tvom prostoru.

Ukoliko se dvoumiš između manje i veće dijagonale, preporuka je da odabereš veću. Tajna vrhunskog doživljaja je u detaljima, a verujemo da ne želiš da propustiš nijedan.

Odaberi rezoluciju koja će ti učiniti sliku kristalno jasnom

Za potpuno uživanje u vrhunskom doživljaju sa TV ekrana, poželjno je da, pored veličine, u obzir uzmeš i rezoluciju svog novog uređaja.

Veća rezolucija znači živopisnije detalje, kao i mogućnost da sediš bliže televizoru bez uočavanja piksela na samoj slici. Odabirom bolje rezolucije, uživaćeš u intenzivnijem doživljaju boja, upečatljivijim detaljima i boljem skladu ključnih parametara zaduženih za vrhunski vizuelni utisak.

Dakle, ukoliko se dvoumiš između dve veličine i odabereš ekran većih dimenzija, bilo bi poželjno da i rezolucija tog uređaja bude veća.

Uživaj u novom televizoru na najbolji mogući način

Ponekad je za opuštanje dovoljno uživanje u omiljenom programu, bilo samostalno ili u odabranom društvu. Sada kad znaš sve što ti je potrebno za izbor prave dimenzije televizora, istraži našu široku ponudu i odaberi pravi model za sebe i svoju porodicu.

Idealna udaljenost od televizora za maksimalni doživljaj sadržaja samo će dodatno obogatiti trenutke relaksacije i učiniti da se potpuno prepustiš magiji sa malih ili malo većih ekrana.



Ostavite komentar