Kako odabrati idealan nosač za televizor?

  0

Nosači za televizore korisni su iz mnogo razloga, tvoj dom učiniće prostranijim, ali i televizor modernijim. Međutim, pre nego što kreneš u kupovinu nosača, neophodno je da se prvo malo informišeš o njima.

Prvashodno tokom kupovine treba uzeti u razmatranje koji od postojeća tri tipa nosača će biti najadekvatniji za tvoju kuću, stan ili pak poslovni prostor.

Pored toga tu su i sledeće bitnije stavke koje karakterišu nosač za TV – nosivost, VESA dimenzije, dijagonala televizora.

Sve što treba da znaš o nosačima za TV otkriće ti naš vodič za kupovinu nosača za televizor. I ne samo to, saznaćeš i kako da nosač pravilno montiraš.

Vrste nosača za TV

Ukoliko želiš da svoj prostor učiniš komfornijim i prostranijim, a trenutna polica ili sto za TV ti to ne omogućavaju, vreme je da se odlučiš za bolje rešenje – nosač za TV. Ali kako odabrati pravi nosač za TV?

Hajde prvo da krenemo od vrste nosača. Generalno postoje fiksni, nagibni i zglobni nosači za televizor, a svaki od njih pruža određene pogodnosti.

  • Fiksni nosač za televizor – je pravi izbor za tebe, ako želiš da tvoj TV podseća na okačenu sliku. Televizor će biti savršeno fiksiran i nakon što ga montiraš neće moći dalje da se pomera.
  • Nagibni nosač za televizor – posebno je koristan jer se može dodatno podešavati nakon montaže kako pruža mogućnost pomeranja ugla po horizontali/vertikali.
  • Zglobni nosač za televizor – predstavlja poboljšanu verziju nagibnog nosača. Pored toga što se može prilagođavati po horizontali/vertikali, nosač se može izvući ako želiš da gledaš TV iz specifičnog ugla. Takođe, vrlo je koristan u slučajevima kada je nepristupačno mesto za klasičnu ravnu montažu.

U pogledu vrste, finalni izbor nosača napravićeš isključivo od tvojih potreba i strukture prostorije u kojoj planiraš da okačiš televizor.

VESA dimenzije, nosivost i dijagonala TV-a

Današnji izbor nosača za TV je raznovrstan i sigurno si bio u situaciji da ne znaš koji od njih treba da odabereš, pa si možda čak i odustao od kupovine. Ipak nije to običan komad nameštaja koji možeš lako uklopiti u prostoriju samo na osnovu njegovog dizajna.

Međutim, kupovina nosača za televizor i ne mora biti teška, ukoliko si prethodno dobro upoznat sa karakteristikama nosača za TV na koje treba da obratiš pažnju.

Neke od narednih bitnih stavki, nakon odabira vrste nosača, na koju treba da obratiš pažnju su VESA dimenzije, dijagonala televizora i nosivost.

1) VESA dimenzije

VESA standard se koristi prilikom montaže ravnih ekran na nosač za LED, OLED ili QLED televizore. Tako da ćeš na termin VESA dimenzije sigurno naići tokom kupovine nosača za TV.

Pri odabira nosača za TV, treba da pogledaš kod kuće raspon rupa na poleđini televizora, kako bi dobio VESA dimenzije. Ali kako otkriti VESA dimenzija?

Potrebno je izmeriti visinu i širinu na ulazima za šrafove iza televizora. Neke od uobičajnih VESA dimenzija su 100 x 100 mm, 200 x 100 mm, 300 x 300 mm, 600 x 400 mm.

Nosač, bušilica, čekić, metar i televizor

2) Dijagonala televizora

Nakon provere VESA dimenzija, treba zapisati i dijagonalu televizora zbog kompatibilnosti sa nosačem iz razloga što većina proizvođača nosača za TV garantuje nosivost za egzaktne dijagonale TV ekrana.

3) Izdržljivost nosača za TV

Zbog sigurnosti, među bitnim faktorima pri kupovini nosača za TV nalazi se nosivost nosača za televizor. Nosivost TV nosača može se pronaći u specifikacijama izražena u kilogramima. Neka od najčešćih ograničenja su do 10 kg, 25 kg, 50 kg.

Pažljivim odabirom nosivosti montiraćeš tvoj TV na bezbedan način, bez bojazni da će on u nekom trenutku nehotice pasti sa nosača.

Gratis saveti za kupovinu nosača za TV

Pored gore navedenih sugestija za odabir nosača za TV, priključili bismo još par – odabir boje TV nosača i rastojanje između televizora i zida.

Nosači za televizore se većinski prave u sivoj i crnoj boji, kako su to jedne od uobičajnih boja u kojima se i televizori prave. Tako da kombinovanjem boje nosača i televizora učinićeš da se on savršeno pripije uz TV i samim tim bude minimalno vidljiv.

Dodatno nosači za TV razlikuju se i po rastojanju između zida i uređaja, taj razmak kreće se od 6 cm do 40 cm. Ovu osobinu nosača treba uzeti u obzir, ukoliko planiraš da TV postaviš blizu prozora, slike ili drugog predmeta.

Kako se montira nosač za TV?

Montaža nosača za televizor vrlo je jednostavna, dovoljno je samo da ispratiš uputstvo koje ćeš pronaći u kutiji sa nosačem. Na samom početku izvadi sve delove kupljenog nosača iz kutije i postavi ih na vidljivu podlogu, kako neki deo ne bi izgubio.

Delovi nosača – nosač, tiple, šrafovi

Potrebno je dakle da pratiš pomno upustvo iz kutije, a mi ćemo se potruditi da ti ukratko pojasnimo korake za pravilnu montažu nosača za TV.

  1. Prvo grafitnom olovkom obeleži na zidu mesto gde želiš da montiraš nosač.
  2. Nakon toga bušilicom na obeleženim mestima napravi rupe u koje ćeš ubaciti tiplove (dolaze u okviru pakovanja) kojim pojačavaš bezbednost nosača.
  3. Zatim u pakovanju pronađi šrafove i podloške pomoću kojih ćeš montirati dobijenu bazu.
  4. Kada završiš sa proverom montaže nosača, televizor spusti lagano na pod (najbolje bi bilo na neku mekaniju podlogu) kako bi izbegao oštećenje ekrana.
  5. Montiraj „ruke nosača” na poleđinu televizora i pričvrsti ih šrafovima.
  6. Na kraju postavi televizor na prethodno montiranu bazu nosača.

Momak u plavom kombinezonu postavlja nosač za TV na zid

Proveri da li si nosač pravilno postavio na zid, uključi TV, prepusti se udobnosti fotelje ili kauča i uživaj u omiljenom filmu, seriji ili utakmici.

Idealna udaljenost od televizora

Televizor bi trebalo gledati sa određene minimalne udaljenosti gledanja. Ovaj faktor treba posebno uzeti u obzir ukoliko su među članovima tvoje porodice mala deca, koja tek razvijaju vid i ne bi trebalo da se čak puno ni zadržavaju ispred TV ekrana.

Kako bi izračunao na kojoj udaljenosti treba da gledaš televizor posluži se kratkim trikom iz nastavka.

Minimalna udaljenost gledanja = 1,2 x Veličina dijagonale

Na primer, ako je dijagonala televizora 32“ (81 cm) treba da gledaš televizor sa minimalne pozicije od oko 1 metra.

Mlad muškarac sa optimalne udaljenosti gleda televizor okačen na tv nosač

Na kojoj visini se montira TV?

Optimalnu visinu ekrana treba ispratiti zbog udobnosti prilikom gledanja omiljenog sadržaja, ali i zbog zaštite vida.

Kod televizora koji se montiraju bez nagiba, preporučena je okvirna visina oko 110 cm. Na taj način centar ekrana biće okvirno u visini tvojih očiju. Ukoliko ta visina usled dimenzija pratećeg nameštaja varira, svakako treba ispratiti da televizor tokom sedenja bude u pravcu očiju.

Ako se TV montira koristeći nosač sa nagibom, visina može biti veća. Može da varira od 160 cm do 210 cm, uzimajući u obzir, kao i kod prethodnog primera, nameštaj, nagib i poziciju sa koje će se televizor gledati.

Najpopularniji TV nosači iz Tehnomanija ponude

Vrste nosača i njihove specifikacije variraju, pa je možda na prvi pogled teško odabrati pravi model. Kako bi odabir napravio lakše, izdvojićemo za tebe jedne od najtraženijih TV nosača iz naše ponude.

Fiksni nosač za televizor – Volt KL21G-22F (23″- 42″)

Volt KL21G-22F fiksni nosač pogodan je za montažu televizora dijagonale ekrana od 23″ do 42″. Njegova maksimalna izdržljivost iznosi 30 kg. Zahvaljuljući svom tankom dizajnu gotovo neprimetno će se uklopiti na zidu iza TV ekrana.

Njegove VESA dimenzije su 75 x 75 mm, 100 x 100 mm, 200 x 100 mm, 200 x 200 mm, sa mogućnošću klizanja VESA ploče u obe strane za pronalazak savršene pozicije na zidu.

Volt KL21G-22F fiksni nosač

Nagibni nosač za televizor – Volt KL21G-44T (32″-55″)

Volt KL21G-44T nagibni nosač maksimalne nosivosti do 40 kg namenjen je za televizore dijagonale od 32″ do 55″. Prilagodiće se lako različitim modelima televizora zahvaljujući kompatibilnosti sa čak 4 VESA dimenzije.

Takođe, zahvaljujući vertikalnom i horizontalnom uglu nagiba od 12° gledaćeš omiljeni TV sadržaj bez ikakvog dodatnog umaranja vrata osećajući posebnu komfornost.

Volt KL21G-44T nagibni nosač

Zglobni nosač za televizor – Volt LPA51-441 (23″-55″)

Volt LPA51-441 zglobni nosač koristi se za ugradnju televizora sa ekranom veličine od 23″ do 55″ čija kilaža ne prelazi 30 kg. Može biti udaljen od zida u rasponu od 88 do 201 mm. Podržava VESA montažu u velikom rasponu dimenzija – od 75 x 75 mm do 400 x 400 mm.

Uz nagib od 20° do -20° i opseg okretanja od 45° do -45° gledanje televizora iz različitih uglova tvog doma biće pravo uživanje.

Volt LPA51-441 zglobni nosač

Pronađi najbolji nosač za televizor, iskoristi komfornost koju ti nudi!

Bez obzira na različitost nosača za TV u pogledu karakteristika, njihova jedinstvena uloga jeste omogućavanje udobnosti i pružanje uštede u prostoru.

Koji od njih ćeš kupiti najviše zavisi od VESA dimenzija, težine i veličine televizora, pri čemu dodatno treba uzeti u obzir prednosti koje određene vrste nosača nude.

Nakon toga sigurni smo da ćeš odabrati najbolji nosač za TV, da ćeš ga sa lakoćom namontirati na zid i nakon toga sa više elana pratiti TV sadržaj.



Ostavite komentar