Kako izabrati Set Top Box?

  0

Ukoliko u svom domu imaš televizor sa sposobnošću privlačenja analognog signala, koji više nije prisutan u našem regionu, za gledanje omiljenih TV kanala na postojećem televizoru biće ti potreban uređaj za digitalni prijem signala – Set Top Box.

Ako nisi siguran kako da u moru današnje ponude Set Top Box uređaja i njihovih pratećih specifikacija odabereš pravi model, rešenje za lakši pronalazak STB-a stvoriće se ubrzo pred tobom.

Potrudićemo se da ti kroz par koraka ukažemo na sve bitne stvari na koje treba da obratiš pažnju prilikom kupovine STB uređaja za televizor.

Šta je Set Top Box?

STB je posrednik između antene sa jedne strane i televizora sa druge. Na ulaz uređaja povezuje se prijemna antena, nakon toga se „upakovani“ TV podaci, prenose kablom od antene do STB uređaja, koji potom pretvara digitalni signal u sliku na TV ekranu.

Pored antene biće ti potreban i dodatni kabl za povezivanje televizora i STB-a, o čemu će više reči biti u nastavku.

Razni kablovi, adapteri, daljinski, STB

Kome treba Set Top Box uređaj?

Set Top Box uređaj potreban je svim korisnicima koji TV signal dobijaju koristeći sobnu, krovnu antenu ili imaju stariji televizor koji nema ugrađen DVB-T2 prijemnik.

Set Top Box u stvari predstavlja zamenu za DVB-T2. Tako da ukoliko poseduješ IPTV, satelitsku antenu ili signal dobijaš od regionalnih kablovskih operatera Set Top Box ti neće biti neophodan.

Ukoliko nisi siguran da li tvoj TV ima DVB-T2 prijemnik, pogledaj tehničke specifikacije televizora, tu ćeš sigurno pronaći željenu informaciju.

Da li jedan Set Top Box uređaj može da se poveže na više televizora?

Generalno, sa tehničke strane, jedan STB bi se mogao povezati na više televizora, ali bi na svakom televizoru bio emitovan identičan signal, odnosno gledao bi se isti program.

Međutim, ispravno je jedan STB uređaj povezati sa jednim televizorom. Tako da ukoliko u kući ili stanu imaš 3 televizora, neophodna su ti 3 Set Top Box uređaja.

Na TV komodi sa ukrasnim svećama nalaze se daljinski i STB uređaj

Kako izabrati Set Top Box?

Ukoliko ti treba STB uređaj, važno je na samom početku proveriti najbitniji faktor – priključke na televizoru, koji ćeš potom uporediti sa priključcima na Set Top Box uređaju.

Priključci na televizoru

Pre odlaska u radnju ili istraživanja modela na online prodavnicima zapiši koji priključci su prisutni na tvom televizoru. To možeš uraditi jednostavnim slikanjem poleđine televizora koristeći mobilni telefon ili ih možeš nacrtati, prepisati na parče papira.

Neki od standardnih priključaka koji se mogu pronaći na televizoru, a koji su kompatibilni sa Set Top Box uređajima, izdvajamo u nastavku:

  • SCART priključak
  • HDMI priključak
  • Kompozitni AV priključak
  • Antenski RF priključak

SCART kabl se obično upotrebljava kod starijih televizora koji poseduju katodnu cev, dok se kod novijih televizora – LCD, OLED, QLED povezivanje pojednostavljuje koristeći HDMI kabl.

Jedino je kod televizora sa isključivo antenskim RF priključkom stvar nešto malo kompleksnija, kako birajući STB moraš da proveriš da li on ima ugrađen RF modulator, kako bi povezivanje bilo moguće.

Priključci na Set Top Box uređaju

Kao što si prethodno uvideo koji priključci postoje na poleđini TV-a, sada ćemo reći nešto više o priključcima koji se mogu pronaći na uobičajnim Set Top Box uređajima.

Prvo ćemo predstaviti jedan STB uređaj koji u sebi sadrži HDMI priključak, najzastupljeniji priključak kod modernijih televizora.

Prikaz priključaka na poleđini Set Top Box-a (HDMI, RF IN, RF OUT)

Na drugom primeru prikazaćemo univerzalniji Set Top Box uređaj, koji u sebi pored HDMI priključka, poseduje i SCART priključak koji se može pronaći kod televizora sa katodnom cevi.

Prikaz priključaka na poleđini Set Top Box-a (HDMI, SCART)

Koji Set Top Box kupiti u Tehnomaniji?

Danas postoji izuzetno velik izbor STB uređaja za prijem digitalnog TV signala. Potrebno je samo da u skladu sa priključcima koje imaš na televizoru odabereš kompatibilan.

Predstavićemo samo neke od sjajnih Set Top Box uređaja iz naše ponude koji su dostupni po okvirnim cenama oko 3.000 dinara.

Cene mogu biti i izuzetno niže tokom akcija, tako da Set Top Box često možeš kupiti i sa gotovo upola manjim budžetom.

Set Top Box New Digital STB 007 Invisible

New Digital STB 007 Invisible DVB-T2 prijemnik sa HEVC Main10, 10-bitnom verzijom standarda za video transkodiranje visoke efikasnosti, omogućava vrhunski signal.

Kada je reč o priključcima za povezivanje prisutni su HD video izlaz na HDMI, Mini jack konektor za eksterni IR senzor, RF ulaz, Mikro USB konektor za eksterni USB port (napajanje).

Sadrži napredni audio procesor koji podržava Dolby Surround za najbolje ozvučenje, a reprodukciju medija omogućava preko USB ulaza.

Uz njega dolazi praktični daljinski upravljač za Set Top Box. Takođe, obezbeđuje roditeljsku kontrolu, titlove i višejezični audio.

Zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama i težini od 19 grama, jedva će biti primećen na poleđini TV ekrana.

Set Top Box New Digital STB 007 Invisible

Set Top Box New Digital T2 265 HD

New Digital T2 265 HD digitalni risiver sa HD rezolucijom omogućiće ti da jednostavno povežeš USB fleš memoriju ili eksterni hard disk ujedno pružajući ti dobar signal.

Na prednjem panelu ovog sjajnog STB-a nalaze se dugme za uključivanje, kontrole za kanale (+, -), USB priključak i svetlosni indikatori.

Dok su na njegovoj poleđini smešteni RF priključak za povezivanje antene, koaksijalni priključak, SCART, HDMI, LAN priključak i priključak za napajanje.

Od dodatnih opcija tu su i roditeljska kontrola sadržaja, titlovi i teletext koje ćeš se složiti vrlo je poželjno imati.

Set Top Box New Digital T2 265 HD

Set Top Box Stark DVB-T2PVR

Stark DVB-T2PVR STB smešten je u izdržljivo metalno kućište koje pruža vrlo pouzdan digitalni signal koji će ti omogućiti da gledaš TV sadržaj u najboljem režimu.

Od priključaka ovaj STB na prednjoj strani poseduje USB koji omogućava emitovanje eksternog sadržaja (filmova, serija, muzike), dok su na poleđini smešteni HDMI, SCART priključci za povezivanje.

Omogućava PVR snimanje, teletext, titlove na više jezika, podešavanje sata, automatsko i ručno pretraživanje kanala.

Set Top Box Stark DVB-T2PVR

Kako povezati Set Top Box uređaj?

Pre bilo kakve intervencije, neophodno je da televizor i STB isključiš sa naponske mreže, potom Set Top Box instalacija ići će lagano i bezbedno!

Kada si završio sa sigurnosnim koracima, spreman si da započneš povezivanje Set Top Box uređaja sa televizorom koristeći adekvatan priključak za povezivanje.

Ukratko, povezivanje TV i STB uređaja može se obaviti na 4 načina koje ćemo do detalja pojasniti. Nakon što se televizor i Set Top Box povežu, preostaje povezivanje sobne ili krovne antene.

Opcija 1 – Povezivanje televizora sa Set Top Boxom putem HDMI priključka

Koristeći HDMI priključak dobićeš najbolji mogući prenos zvuka i slike. Tako da u slučaju da tvoj televizor poseduje HDMI port, najbolje je da izabereš STB uređaj koji ima HDMI, i za tili čas rešićeš problem sa TV kanalima.

Ukoliko uz STB uređaj ne dobiješ neophodni HDMI kabl, možeš ga kupiti i zasebno, samo je važno da proveriš koja će ti dužina HDMI kabla biti potrebna zbog udaljenosti mesta na koje planiraš da postaviš STB uređaj.

Spisak za kupovinu: STB uređaj sa HDMI priključkom, HDMI kabl

HDMI kabl

Opcija 2 – Povezivanje televizora sa Set Top Boxom putem SCART priključka

Ako je tvoj TV nešto starijeg datuma i ne poseduje HDMI priključak, odlično zamensko rešenje jeste SCART povezivanje, koje je veoma učestalo na televizorima sa katodnim cevima.

Nakon što ustanoviš da na tvom televizoru postoji SCART kabl za STB, uputi se u kupovinu STB uređaja sa SCART priključkom i problem sa gubitkom kanala biće brzo rešen.

Spisak za kupovinu: STB uređaj sa SCART priključkom, SCART kabl

SCART kabl

Opcija 3 – Povezivanje televizora sa Set Top Boxom putem kompozitnog AV priključka

Ukoliko na televizoru nisu prisutni ni HDMI ni SCART priključci, onda ti preostaje naredna opcija za povezivanje upotrebom kompozitnog AV kabla.

Kompozitni AV kabl vrlo je lako uočiti u moru drugih kablova, jer on na oba svoja kraja ima po tri činč (RCA) konektora u beloj, žutoj i crvenoj boji. Ono što je važno prilikom povezivanja STB uređaja, jeste praćenje tih boja. Dakle beli povezuješ sa belim priključkom na STB-u, i tako za preostala dva činča. Kompletan postupak sa tri činča ponavićeš i na poleđini televizora.

Spisak za kupovinu: STB uređaj sa kompozitnim AV priključkom, Kompozitni AV kabl

Kompozitni AV priključak za tri činča

Opcija 4 – Povezivanje televizora sa Set Top Boxom putem antenskog RF priključka

Ako na tvom televizoru ne pronalaziš prethodne priključke, već samo antenski RF priključak, onda ti je potreban Set Top Box sa RF modulatorom.

Pri povezivanju potreban ti je antenski koaksijalni kabl koji uključuješ u antenski RF priključak na televizoru (mesto gde se uključuje antena), a nakon toga treba drugi kraj kabla da uključiš u antenski RF priključak na STB uređaju označen kao RF OUT.

Spisak za kupovinu: STB uređaj sa antenskim RF priključkom, Antenski koaksijalni kabl

Antenski RF priključak

Finalno povezivanje Set Top Box uređaja sa antenom

Nakon što STB povežeš sa televizorom prateći jednu od prethodno pomenute 4 opcije, na red dolazi povezivanje sobne ili krovne TV antene.

Tu nije neophodno kupovati neku posebnu antenu, već će biti dovoljna postojeća koju koristiš. Potrebno je samo da drugi kraj antenskog kabla staviš u antenski RF priključak (RF IN).

I to je to, povezivanje je završeno i sada slobodno možeš povezati uređaje sa napajanjem, uključiti TV i Set Top Box, započeti jednostavan proces pretrage programa.

Kako pronaći kanale na Set Top Box uređaju?

Nakon što si međusobno povezao Set Top Box i televizor, na red dolazi i postupak pronalaženja kanala. To možeš uraditi vrlo lako prateći upustva koja dobijaš uz Set Top Box, a mi ćemo ta okvirna upustva predstaviti u kratkim crtama.

Ono što pre toga želimo da naglasimo jeste da će ti kupovinom DVB-T2 Set Top Box uređaja u Srbiji na raspolaganju biti određeni besplatni Set Top Box kanali, bez potrebe da koristiš mesečnu pretplatu kod određenih regionalnih ili lokalnih operatera. Samo neki od kanala koji su među njima – RTS 1, RTS 2, RTS 3, Pink, PRVA, O2, Happy.

U zavisnosti od regiona u kome živiš, Set Top Box lista kanala može biti oplemenjena dodatnim regionalnim besplatnim programima – TV Pančevo, SAT TV, TV Most, TV Galaksija 32.

A sada da pređemo na deo oko pronalaženja besplatnih kanala ili dodatnih ukoliko imaš pretplatu kod određenih operatera.

Daljinski i Set Top Box

Pošto si televizor povezao sa određenim priključkom, pomoću kojeg ćeš dobijati sliku i zvuk, neophodno je da nakon uključivanja TV-a odabereš adekvatan izvor.

Ako si za povezivanje koristio HDMI kabl, biće potrebno da na daljinskom pritisneš taster INPUT (ili Source) i da izabereš HDMI izvor. Dok ukoliko si koristio SCART ili kompozitni AV priključak, na daljinskom treba da izabereš dugme VIDEO.

NAPOMENA za daljinski: Nakon povezivanja Set Top Box uređaja i pronalaska svih kanala, za promenu kanala koristićeš isključivo daljinski za Set Top Box uređaj. Dok će ti stari daljinski koji si dobio uz televizor služiti samo za regulaciju zvuka, uključivanje/isključivanje televizora.

Nakon uspešnog povezivanja izvora za zvuk i sliku preostaje ti da prateći upustva dobijena uz Set Top Box pronađeš kanale.

Ukratko, put do pronalaženja kanala je vrlo intuitivan, dovoljno je da potvrdiš:

  • Region (Srbija)
  • Jezik (srpski)

Nakon toga kreće automatsko pronalaženje kanala.

U slučaju da se skeniranje kanala ne pokrene automatski, možeš pronaći opciju za pretraživanje kanala u meniju, koristeći dugme Menu na daljinskom upravljaču.

Uživaj u unapređenom TV signalu koristeći STB uređaj!

Ne dozvoli da ti novi nalet tehnologije i gubljenje analognog signala pokvari dosadašnje pozitivno iskustvo gledanja omiljenih emisija, serija ili filmova.

Nadogradi svoj televizor Set Top Box uređajem, iskoristi benefite koje donosi i nastavi da gledaš TV programe na svom postojećem televizoru.

Ako nisi siguran koji je STB najbolji za tebe, vrati se na prethodne delove teksta, utvrdi gradivo i olakšaj sebi kupovinu.



Ostavite komentar