Feniranje kose kod kuće uz kvalitetnu presu i dobar fen za kosu

  0

Prepuštanje kose profesionalcima jeste najjednostavniji izbor, ali šta ako nemamo vremena za odlazak u salon? U situaciji kada ste sami svoj majstor najbolji saveznici su vam dobar fen i presa za kosu. Moderne generacije ovih uređaja osmišljene su i da neguju i da olakšavaju oblikovanje tako da pomoću njih feniranje kose kod kuće ne mora više predstavljati problem.

Brza, a lepa frizura je san svake žene

Za mnoge žene frizura je zaštitni znak, pa ne čudi što joj toliko vremena i pažnje posvećuju. Sjajna i zdrava kosa prvi su korak ka frizuri koja ostavlja utisak, zato pored preparata, važno je da obratite pažnju i na uređaje koje koristite kod kuće za negovanje kose.

Lošim izborom aparata kosi možete naneti više štete nego koristi. Imajte na umu da je glavni razlog zbog kojeg kosa izgleda beživotno i ispucalo visoka temperatura kojoj je izlažemo svaki put kada feniramo kosu ili je peglamo.

Kvalitetni uređaji pažljivo su osmišljeni tako da potencijalno oštećenje svedu na minimum, a oblikovanje kose pojednostave do maksimuma.

Kako lako i brzo napraviti željenu frizuru? Uz malo vežbe, mašte i moderne aparate, kao što je fen za kosu sa jonskom tehnologijom ili presa za kosu sa kvalitetenim keremičkim pločama, u udobnosti svog doma, sigurno ćete uspeti da napravite fizuru za kojom se svi okreću.

Mlada devojka, elegantno obučena, stoji ispred malog stonog ogledala i pravi talase na kosi uz pomoć prese za kosu
Foto: Shutterstock

Koliko je bitan dobar fen za kosu?

Ovaj aparat je deo svakog doma već nekoliko decenija, ali njegove funkcije značajno su unapređene poslednjih godina. Moderni fenovi kosu suše značajno brže, ali je mnogo manje isušuju od modela starijih generacija.

Prilikom izbora fena na nekoliko stvari treba obratiti pažnju.

1. Jačina i tip motora

Za brzo i kvalitetno sušenje kose važno je da fen ima jak motor, jer od njega zavisi izduvna snaga aparata.

Fenovi sa jakim motorom suše kosu lako i brzo zahvaljujući snažnom mlazu vazduha koji proizvode. To im omogućava da temperatura vazduha bude manja, a samim tim i kosa manje izložena štetnim uticajima vrelog vazduha. Sa druge strane, fenovi slabijeg motora, nemaju jaku izduvnu moć, zbog čega se oslanjuju isključivo na visoke temperature. To za posledicu ima isušivanje vlasi, a kosa vremenom postaje krta i ispucala.

Snaga motora obeleževa se vatima (W), pa prilikom kupovine fena obavezno potražite ovu oznaku. Profesionalni fenovi za kosu imaju minimalnu jačinu od 2000 W, što je poslednjih nekoliko godina postao standard i za fenove koji se koriste u kućnim uslovima. Cena ne treba da vas brine, jer iako imaju jačinu aparata kakve viđamo u salonima, fenovi snage 2000 W danas su pristupačni.

2. Jonska tehnologija

Još jedna tehnologija profesionalnih frizera koja je postala standard za kućne fenove moderne generacije.

Jonska tehnologija umanjuje štetnost vrelog vazduha, skraćuje vreme sušenja kose i zadržava prirodni sjaj dlake.

Devojka u kupatilu fenira kosu fenom crno-roze boje
Foto: Shutterstock

 

Jonski fen ispušta milione negativnih jona koji neutrališu dejstvo pozitivnih jona iz dlake, čime se sprečava da kosa posle feniranja ili sušenja bude naelektrisana. Takođe, negativni joni vezuju molekule vode, čime se vlas štiti od preteranog isušivanja, odnosno pucanja i krtosti. Kosa će biti i suva i hidrirana u isto vreme.

Ova tehnologija posebno je dobar izbor za one koji imaju gustu, kovrdžavu kosu ili debelu dlaku, odnosno kosu koja se teže suši.

3. Nastavci za fen

Možda zvuči kao najmanje bitna stvar, ali zapravo nije, posebno ako želite da oblikujete kosu na različite načine.

Na primer, dame sa kovrdžavom kosom i one koje imaju dugu kosu, a preferiraju feniranje na lokne ili na talase, trebalo bi da provere da li željeni fen ima difuzore koji pomažu da se lokne bolje definišu bez upotrebe četke.

Za one koji ravno feniraju kosu najvažnije je da usmerivač (ili koncetrator) vazduha bude širok sa uskim otvorom da bi ravnomernije usmeravao vreo vazduh ka pramenu.

Remington fen za kosu čuva svaku vašu vlas

Ovaj lagan, ali snažan, fen za kosu sa jonskom tehnologijom pokreće jak motor snage 2000 W, koji u kombinaciji sa tri temperature rada, dve brzine izduvavanja i snažnim protokom vazduha od 90 km/h, omogućava da kosu stilizujete na različite načine.

Na peškiru na stolu naslonjeni su Remington D5706 fen za kosu, četka i nastavak za fen
Foto: Remington

 

Oblikovanje kose ovim fenom olakšaće vam i čitav niz nastavaka koji idu uz njega. Ukoliko radije fenirate kosu na ravno tu je ekstra širok nastavak, a ako poželite lepo definisane lokne tu je i poseban nastavak za uvijanje kose. Ovaj nastavak, Remington je posebno dizajnirao tako da odgovara cilindričnoj četki prečnika 45 mm koja je deo paketa. Kombinacija ova dva dodatka garantuje lokne koje ćete obožavati.

Tamnoputa devojka pravi lokne Remington D5706 fenom za kosu
Foto: Remington

 

Pored savršene definicije, ovaj fen i štiti kosu zahvaljujući unapređenoj jonskoj tehnologiji. U odnosu na druge modele ovog renomiranog proizvođača, Remington Curl and straight fen tokom svakog sušenja kose ispušta čak 90 odsto jona više. To znači da će vaša kosa biti suva, ali ne i isušena što za rezultat ima glatku i sjajnu dlaku.

Ukoliko vam je potrebno da brzo osušite kosu, na raspolaganju je i Turbo Boost funkcija osmišljena upravo za snažno i brzo sušenje kose u kratkom vremenskom roku.

Za kraj priče o ovom fenu nije na odmet napomenuti da ovako jak aparat nije nimalo bučan. Naprotiv, Remington fen za kosu D5706 proizvodi nizak nivo buke, što omogućava prijatniji doživljaj friziranja.

Izvucite maksimum iz vaše prese za kosu

Sinonim za ravnu kosu je presa ili pegla kako se popularno naziva. Istovremeno, ovaj uređaj možete koristiti i da napravite savršeno definisane lokne.

Da biste napravili lokne presom umesto da klizite na dole niz dlaku, od temena ka krajevima, pramen kose treba da obavijate oko prese.

Ukoliko niste previše vešti sa fenom i četkom, ovo može biti dobar način za oblikovanje talasa ili lokni. Poslednjih nekoliko godina je jako popularan, pa na internetu možete pronaći čitav niz snimaka u kojima se detaljno pojašnjava kako napraviti lokne peglom za kosu.

Mlada brineta pegla kosu presom za kosu u dnevnoj sobi ispred ogledala koje se nalazi na stolu
Foto: Shutterstock

 

Koji god način da izaberete, povedite računa i da izaberete najbolji aparat. Za razliku od fena koji ćete držati na određenoj udaljenosti od kose ublažavajući na taj način štetnost vrelog vazduha, uvijanje kose presom znači da ćete ploče ugrejane na visokim temperaturama direktno staviti na pramen kose.

Kako peglati kosu ili uvijati je, a smanjiti efekat termičkog oštećenja?

Odgovor na ovo pitanje leži u materijalu od kojeg su izrađene grejne ploče prese.

Izbor na tržištu je šarenolik, pa danas postoje ploče od metala, keramike, titanijuma, kombinacije keramike i titanijuma, turmalina, itd. Prve svakako spadaju u red najgorih izbora koje možete napraviti. Jesu jeftine, ali metal se neravnomerno zagreva pa korišćenjem prese sa ovakvim pločama rizikujete da kosa izgori na mestima gde se ploča više zagrejala.

Najbolje prese za kosu su one sa titanijumskim pločama jer je to materijal koji se ravnomerno i brzo zagreva, najmanje oštećuje kosu, a dlaka ostaje sjajna i glatka. Titanijum je i najčešći izbor profesionalaca, ali nije retkost da vidite i keramičke prese za kosu u salonima. One nisu ništa manje kvalitetne, a razlika je što se sporije zagrevaju zbog gustine materijala.

Za frizure kod kuće sa presom za kosu, keramičke ili turmalinske ploče predstavljaju najbolji izbor kada se sagleda cena, kvalitet i efekat.

Najbolja presa za kosu za najbolji rezultat

Koja je najbolja presa za kosu? Izbor bi ponovo pao na Remington koji i na ovom polju vodi glavnu reč. Prese ovog proizvođača odlikuju kvalitetni materijali od kojih se izrađuju grejne ploče, visok nivo zaštite, elegantan dizajn i inovativna rešenja. Za sve to najbolji primer je Remington presa za kosu S6606.

Na stočiću ispred ogledala pored vaze sa cvećem nalazi se Remington S6606 presa za kosu
Foto: Remington

 

Ovaj model već na prvi pogled razlikuje se od drugih presa na tržištu zahvaljujući inovativnom dizajnu ploča. Ultra glatke grejne ploče na modelu S6606 su uvijene, što značajno olakšava pravljenje lokni, ali ne umanjuje efikasnost prese kada je reč o ispravljanju kose.

Savremen dizajn za lakše rukovanje

Dizajn ploča osmišljen je tako da olakša rad presom prilagođavajući ga pokretima ruke. Zahvaljujući uvijenim pločama nećete morati previše da uvijate zglob dok uvijate pramen kose. To je čini dobrim izborom ukoliko peglanje kose presom nije nešto u čemu ste naročito iskusni.

Crnokosa devojka pravi lokne Remington S6606 presom za kosu
Foto: Remington

 

Druga važna karakteristika ove prese su grejne ploče koje imaju uliven antistatički turmalin. Reč je prirodnom materijalu bogatom negativno nabijenim jonima, koji vezuju molekule vode, omogućavajući na taj način da kosa zadrži vlažnost iako je izložena visokim temperaturama. Po istom principu funcionišu fenovi sa jonskom tehnologijom.

Takođe, ovaj materijal olakšava da vruće ploče lakše klize kroz kosu i kraće se zadržavaju na vlasi, čime se smanjuje mogućnost da kosa izgori.

Turmalin ima još jednu sjajnu karakteristiku koja ga čini savršenim materijalom za prese za kosu. Ovaj materijal eliminiše statički elektricitet, što znači da nakon peglanja kose neće biti naelektrisanih vlasi koje kvare izgled fizure.

Još jedno praktično dizajnersko rešenje smešteno je na ivicama samih ploča – mikro češljevi. Zahvaljujuči njima, jedna od najčešćih problema prilikom peglanja ili uvijanje kose je rešen. Pramen kose neće ispadati iz prese, a pritom nije potrebno raščešljavati kosu nakon peglanja.

Remington presa za kosu S6606 roze-crne boje
Foto: Remington

 

Model S6606 može da se pohvali i nizom naprednih funkcija kada je reč o regulaciji temperature. Lako dostupnim točkičem za menjanje temperature moguće je izabrati neko do pet podešavanja u rasponu od 150°C do 230°C, u zavisnosti od potreba. Ukoliko vam je potrebno da pojačate temperaturu, na raspolaganju vam je funkcija Temperature Boost za kratkotrajno pojačavanje temperature rada, ali i Memory Function čiji je zadatak da pamti ranije temperature rada.

Iako razvija temperature i do 230°C sa ovom presom ne morate da brinete da li ćete se opeći. Easy Grip vrhovi prese potpuno su hladni čak i kada je aparat uključen na maksimalnu temperaturu. Za one koji vole da prave lokne presom ovo je posebno praktično rešenje, jer omogućava da jednom rukom držite dršku prese, a drugom pridržavate vrh prese dok je rotirate oko pramena.

Kada završite peglanje presom, ne morate da čekate da se aparat ohladi da biste ga odložili. Uz ovaj uređaj dobijate i torbicu za odlaganje sa postavom otpornom na toplotu.

Napravite frizuru brzo i budite uvek spremni za izlazak

Kada je potrebno brzo napraviti frizuru, a frizer nema slobodan termin, spas može biti u kvalitetnom fenu i presi za kosu. Uz malo mašte, vežbe i odgovarajuće uređaje i same možete postići efekat kao iz salona.

Pri tom, ulaganjem u dobar fen ili presu ne dobiajte samo alat za lako i brzo pravljenje frizura, već i aparat koji će negu vaše kose podići na viši nivo.

Na duže staze, to će biti i ušteda u vašem budžetu jer ovi uređaji, čije su performanse dovedene do nivoa profesionalnih, značajno manje koštaju nego redovan odlazak kod frizera.



Ostavite komentar