Pitali smo frizere kako se ošišati sam mašinicom za kosu

  0

Stilizovanje i negovanje kose su teme koje se na prvi pogled vezuju za žene. Ali samo na prvi pogled.

Često zaboravljamo da je muško šišanje mnogo učestalije, a muškarcima frizura danas važnija nego ikad. Različiti stilovi, dužina kose, klasičan, moderan izgled, sve se bira. Zato su mašinice za šišanje postale nezaobilazni alat za oblikovanje najrazličitijih muških frizura.

Mnogi muškarci redovno posećuju salone, dok uvek ima i onih koji žele da budu sami svoji majstori. Iz tog razloga smo pripremili važne savete za koje se nadamo da će pomoći svima onima koji će svoju frizuru sređivati kod kuće.

Šišanje kod kuće, za i protiv

Mnogi profesionalni frizeri verovatno ne bi preporučili samostalno šišanje ili šišanje od strane nestručnih i neškolovanih lica. Uprkos tome, samostalno šišanje nije ništa novo i nije isključeno da poznajete nekoga kome je ovo uobičajena navika.

Mašinica za šišanje i oprema poređani na drvenoj podlozi

Mašinice za šišanje su jednostavne za korišćenje i praktične za upotrebu ma gde se nalazili. Nude brojne mogućnosti i načine šišanja, zgodne su za različite dužine kose i sve to ne zahteva neko veliko proučavanje.

Ipak treba biti obazriv.

6 profesionalnih saveta kako se ošišati mašinicom za kosu

Kako ne bismo ništa da prepustimo slučaju, obratili smo se stručnjacima iz ove oblasti sa ciljem da nas upute kako ovaj proces učiniti bezbednim i sigurnim.

Frizerski salon Bogdan Team je tehnički salon kozmetičke kuće Lisap Milano, čiji profesionalci su saradnici i predavači na univerzitetu Braća Stamenković. Njihov kredibilitet i profesionalnost su potvrđeni i nagradom Top salon za 2019. godinu, izglasanoj od strane korisnika portala Sredime.com.

Bogdan Team odgovora na veoma značajna pitanja o ovoj temi. Pažljivo pročitajte i saznajte o čemu sve treba voditi računa kada se koristi mašinica za kosu u kućnim uslovima.

 

1. Tehnomanija: Da li je šišanje bolje kada je kosa suva ili kada je mokra?

Bogdan Team: „Najvažnije je da kosa bude čista i oprana i to neposredno pred šišanje. Na taj način se omogućava bolji rad mašinice. Nije preporučljivo da kosa bude potpuno mokra, već isfrotirana, kako bi dlaka lepo legla.”

2. Tehnomanija: Da li smer šišanja treba da bude od vrata ka temenu ili obrnuto?

Bogdan Team: „Ovde nema mnogo polemike. Mašinica za kosu bi trebalo uvek i stalno da ide u suprotnom pravcu od pravca rasta dlake. Kada pričamo o području brade, tretiranje se vrši niz dlaku i taj proces se naziva štucovanje, ne trimovanje, što mnogi mešaju.”

Dečka u frizerskom salonu šiša frizer mašinicom

3. Tehnomanija: Koje savete biste izdvojili za bezbedno šišanje kod kuće?

Bogdan Team: „Da bi šišanje bilo bezbedno, bitno je da ste upoznati sa karakteristikama i načinom upotrebe mašinice za šišanje. Spomenuli smo da kosa ne treba da bude mokra. Dva su razloga za to. Ne samo da nije dovoljno sigurno već i šteti samom uređaju.

Takođe, kada je u pitanju održavanje mašinice važno je da budete obazrivi sa vodom. Da ne bi došlo do oštećenja elektromotora i rđanja sečiva, najbolje je konsultovati uputstvo za određeni model. Ono će vam dati odgovor na pitanje da li se mašinica sme ispirati pod vodom i ne.”

4. Tehnomanija: Kako da mašinica traje što duže?

Bogdan Team: „Redovno održavanje mašinice za šišanje je od izuzetnog značaja. Ne povremeno, već redovno. Ovo je i jedan od najvažnijih činioca koji obezbeđuje da uređaj koji ste kupili opravda uložena sredstva, ali ih i prevaziđe.

Zato je potrebno posle svakog korišćenja mašinicu očistiti četkicom i podmazati je uljem. Pribor za održavanje najčešće ide u pakovanju sa uređajem, kao i uputstvo koga se treba pridržavati.

Važno je da sečivo ostane čisto i bez dlaka. Na taj način ne samo da doprinosite trajnosti uređaja već ga i činite spremnim za korišćenje sledeći put.”

Mašinica za šišanje sa setom za čišćenje uređaja

5. Tehnomanija: Šta je sve potrebno za šišanje kod kuće?

Bogdan Team:„Pored mašinice za šišanje, potrebni su i ogrtač, češalj, adekvatno osvetljenje, dovoljno prostora i, po mogućstvu, ogledalo.

Bez obzira da li se šišate sami ili vam neko pomaže, ogledalo je poželjno da biste videli kako sve ono što radite izgleda iz drugog ugla. Pored toga, nemojte zanemariti osvetljenje i propustiti neki deo koji niste lepo videli. Mada sve ovo zvuči banalno, svaka od ovih stavki doprinosi da nakon šišanja rezultat bude baš onakav kakav ste želeli.”

6. Tehnomanija: Da li se mašinica za šišanje kose može koristiti i za bradu?

Bogdan Team: „Može, ali treba napomenuti da je najbolje koristiti one mašinice koje imaju sitnije sečivo. Ono omogućava precizniju definiciju određenih delova. Idealan razmak sečiva je 0,2 mm. Klasične mašinice su 0,8 mm i sa njima se detalji ne mogu podjednako dobro srediti.

Neke od mašinica imaju različite dodatke za bradu ili za manja područja, kao što su nos, uši, obrve. Nikako se ne preporučuje korišćenje nastavaka za delove za koja prvobitno nisu namenjeni.”

Šišanje brade sa mašinicom za šišanje i dodatkom za bradu

Kako odabrati i gde kupiti mašinicu za šišanje?

Ukoliko želite sebe da poštedite čestih odlazaka kod frizera, najbolje rešenje je da sebi obezbedite mašinicu po svojoj želji.

Znamo da je ponuda velika i da nije lako odlučiti se, ali postoji dosta razloga zašto Bogdan Team izdvaja baš Wahl mašinice. Dugogodišnje iskustvo i rad sa različitim tipovima kose potvrdili su pozitivna iskustva i svrstali ovoj brend među glavne favorite.

Zato i Tehnomanija preporučuje sjajne modele Wahl mašinica za šišanje. One omogućavaju da kod kuće, samostalno ili uz nečiju pomoć, oblikujete i stilizujete svoju frizuru onda kada vama to najviše odgovara.

Zašto se odlučiti za Wahl mašinicu za šišanje?

Iz razgovora sa Bogdan Teamom izdvajamo nekoliko najvažnijih prednosti Wahl mašinica za kosu.

  • Brend Wahl je broj jedan među profesionalnim frizerima, kako kod nas tako i u svetu. Ukoliko su profesionalci širom sveta izabrali Wahl, zašto ne biste i vi.
  • Tradicija duga preko 100 godina govori u prilog kvaliteta koji traje. Verovatno niste znali da je baš ovaj brend tvorac prve električne mašinice još davne 1919. godine i po tome je najpoznatiji.
  • Wahl ima široku lepezu proizvoda za kosu i bradu sjajnih karakteristika i mogućnosti. Od uređaja koji rade na struju, preko bežičnih, sa LCD displejom i preciznim, visokokvalitetnim, sečivima za dugogodišnju upotrebu.
    U kupatilu Wahl mašinica za šišanje sa svim nastavcima i torbicom za odlaganje
  • Velika prednost Wahl mašinica su njihove litijum-jonske baterije koje su i dva puta snažnije i obezbeđuju duže korišćenje uređaja.
  • Wahl mašinice su namenjene svim generacijama i mogu ih koristiti svi oni koju su upoznati sa njihovim funkcionalnostima i načinom upotrebe.

Sve što treba da znate ako se sami šišate

Muška frizura predstavlja oličenje karaktera i stila, pa je uredna i sređena kosa ono o čemu mnogi muškarci brinu. Zato se često odlučuju za mašinicu za šišanje koja je idealno rešenje za jednostavno održavanje frizure.

Ako ste među onima koji će svoju frizuru samostalno sređivati ili ćete pomagati nekome iz porodice, važno je da budete obazrivi i ne žurite. Ispratite uputstva, posavetujte se i vaša mašinica za šišanje će biti vaš omiljeni dodatak u neseseru.

Sve što preduzimate je na vašu odgovornost, a mi se nadamo da će naši saveti i preporuke biti od značajne pomoći.



Ostavite komentar