Kako se zabaviti kod kuće? Vodič za decu i roditelje

  0

U vreme pandemije korona virusa i onlajn škola jedan od najvećih izazova za roditelje i decu, sigurno je kako se zabaviti kod kuće. Danas je to lakše nego ikada, zahvaljujući širokom spektru igara, igračka i igrica.

Šta sve možete raditi u slobodno vreme kod kuće

Činjenica da nam je kretanje već mesecima ograničeno često nameće pitanje šta raditi u slobodno vreme kod kuće, a da bude podjednako zabavno i za najmlađe i za roditelje.

U zavisnosti od uzrasta i pola dece, roditeljima su na raspolaganju različite igre, igrice ili igračke.

Igre i igrice prilagođene su interesovanjima i mogućnostima starije dece, a izbor je šarenolik – od klasičnih društvenih igara poput monopola do online igara poput Minecrafta.

I za najmlađe, kojima su namenjene igračke, ponuda je raznovrsna. Mogu se pronaći i univerzalne igračke, od slagalica do plišanih meda, ali i posebne igračke za devojčice, poput lutaka ili seta sa opremom za malu kuhinju, kao i igračke za dečake poput njima omiljenih kamiona i automobila.

Radost dokolice uz igračke za decu

Igranje sa decom i za roditelje i za mališane najlepše su uspomene koje će se godinama prepričavati, ali da bi igra bila bezbrižna i zabavna, važno je prilikom izbora igračaka voditi računa o tri stvari.

Prvo, igračke za decu moraju biti proizvedene od kvalitetnih i testiranih materijala jer su deca u najbližem kontaktu sa njima, neretko i spavaju sa njima.

Drugo, važno je odabrati igračku koja odgovara karakteru i interesovanjima vašeg deteta. Uglavnom devojčice najviše vole da se igraju lutkama, bilo da su u pitanju obične lutke, plišane ili Barbi lutke. Dečaci će izabrati igračke kamione, alate ili automobile, možda igračku nekog akcionog junaka.

U ponudi Tehnomanije su i različiti dečiji setovi za igru, poput Disney seta sa figurama Mikija i Paje u ulozi vatrogasaca, sa specijalnim vatrogasnim odelima, crevom i aparatom za gašenje požara ili setom figura Nindža kornjača.

Tu su i univerzalne i svima omiljene LEGO kocke. I dečaci i devojčice, ali i mame i tate, mogu se dobro zabaviti praveći, na primer, dvorce od kockica. Ova igračka ima još jednu „skrivenu” stranu, koja ih čini tako popularnim već decenijama unazad, odnosno od 1958. godine kada su prvi put ugledale svetlost dana. Psiholozi veruju da ova igračka razvija logiku, zbog čega su svoju primenu našle i u vrtićima i školama.

Muž i žena u kariranim košuljama i farmerkama igraju se sa detetom na podu. Za igru koriste mnogobrojne LEGO kockice. Tu su kamion, dizalica, pruga sa šinama, most i još mnoge druge konstrukcije od kockica. Pored njih je kauč sa sivo-žutim jastucima
Foto: Shutterstock

 

Treća bitna stvar o kojoj treba razmišljati prilikom izbora igračaka je da svaka pored zabavnog ima i edukativni karakter, pa je jako važno izabrati igračku koja odgovara psihološkom uzrastu deteta.

Izbor zabave za decu važan je iz još jednog razloga. Mališani, ali i oni malo stariji, kroz igru mogu mnogo da nauče o svetu oko sebe i razviju različite veštine i umeća.

Dobar primer su slagalice. Iako su najčešće u pitanju motivi iz crtanih filmova, moguće je pronaći i one sa mapom Evrope, na kojima su evropske zemlje sa glavnim obeležjima, zastavama i gradovima. Takođe, dobar primer edukatvnih igračaka koji spajaju zabavu i učenje su i mini bukvari koji kroz formu društvenih igra uvode decu u svet čitanja i pisanja.

Kvalitetan rast dece uz igračke za razvoj motorike

Pored intelektualnih, igračke su važne i za razvoj motoričkih sposobnosti, odnosno razvoj pokreta, posebno u periodu od rođenja do sedme godine života.

Stručnjaci motoričke sposobnosti dele na fine i grube.

Fine motoričke sposobnosti su niz kontrolisanih pokreta najmanjih mišića na rukama koje za cilj imaju da dete nauči da izvede preciznije pokrete. Često se nazivaju i koordinacijom oko-ruka, jer dete teži da dodirne i uhvati predmet koji vidi svojim očima. Učenje ovih veština u kasnijem periodu razvoja omogućava deci da drže olovku ili kašiku, zbog čega igračke za razvoj motorike imaju veliki značaj u prvim mesecima i godinama života.

U prva tri meseca bebe gledaju i dodiruju igračke, zbog čega bi trebalo birati one napravljene od mekih materijala poput pliša. Od trećeg meseca bebe počinju da hvataju, drže u rukama ili bacaju igračke. Tada bi njihovu pažnju trebalo privući igračkama u obliku prstena ili zvečkama jarkih boja kako bi mogle da ih prate pogledom, fokusiraju se na njih, a potom i pokušaju da ih uhvate rukom.

Od petog meseca života trebalo bi uvesti i malo krupnije igračke, a u narednim fazama razvoja i one koje zahtevaju intelektualno angažovanje poput slagalica, LEGO kockica i slično.

Grube motoričke veštine odnose se na kretanje većih grupa mišića i delova tela kao što su ruke ili noge, istovremeno ili u nizu. Ove sposobnosti od velikog su značaja za razvijanje ravnoteže, koordinacije pokreta i držanja celog tela.

Grube motoričke sposobnosti razvijaju se paralelno sa finim od perioda kada dete počinje da puzi, ali stručnjaci ističu da se najveći uticaj može izvršiti u predškolskom periodu od treće do sedme godine života.

U fazi kada dete tek počinje da hoda i uči da telo drži uspravno idealne igračke su guralice, dok je u kasnijoj fazi to lopta.

Dragoceni trenuci uz igrice koje okupljaju porodicu

Starije generacije dece i tinejdžera koji su prerasli slagalice i LEGO kockice, vreme uglavnom provode uz online igrice. I ne samo deca. Pojam gaming ili gejmer možda se najčešće vezuje za tinejdžere, ali sve je veći broj roditelja koji takođe igraju igrice.

Kako se tehničke karakteristike online igrica razvijaju iz dana u dan, važno je izabrati i dobar uređaj koji može da podrži željenu igricu, prikaže sliku u punoj rezoluciji i ne usporava igranje. Zato u red omiljenih igračaka za stariju decu spadaju i moćni laptopovi i mobilni telefoni, ali i kvalitetni televizori jer danas se veliki broj igrica strimuje putem njih.

Danas, u ponudi je najraznovrsnija gaming oprema i igrice različitih karakteristika – od onih najjednostavnijih za mlađe do onih komplikovanijih za starije uzraste, poput strategija, koje razvijaju sposobnost rešavanja problema.

Takođe, većina popularnih igrica osmišljena je za simultano igranje više igrača, pa mogu biti i dobar izvor zabave za celu porodicu.

Mladi bračni par sa dva dečaka sede na kauču, drže u rukama džojstike i igraju igrice. Ispred njih je stočić sa grickalicama i sokovima za potpuniji doživljaj
Foto: Shutterstock

Neke od najpopularnijih igrica za zabavu cele porodice

Na spisku najpopularnijih igrica na svetu već godinama se nalaze igrice koje možete igrati porodično, čak organizovati i porodične turnire.

Minecraft – Kreiraj svoj svet

Na prvom mestu je Minecraft.

Za ovu igru ne postoji univerzalno uputstvo, niti određeni ciljevi koje treba ispuniti, već svaki igrač kreira svoj svet. Smatra se da je u tome leži i popularnost ove igrice.

Svaki igrač pravi skloništa i ima alat i oružje koje mu omogućava da se odbrani od čudovišta „mobsova”. Glavni lik je gejmer Stiv, ali i to se može promeniti i kreirati novi lik po želji.

Kako oslobađa kreativnost dece, ova igrica se smatra korisnom i za učenje, a zanimljiv primer dolazi iz Danske gde je cela država smeštena na Minecraft mapu, kako bi deca mogla da uče o svojoj zemlji i uz pomoć ove igre.

Fortnite – Timska igra preživljavanja

Od 2018. godine Fortnite se drži u vrhu najpopularnijih online igrica. Razlog je jednostavan – ova igrica zahteva kombinovanje nekoliko različitih veština poput borbe, izgradnje i istraživanja, a sve u jednom cilju – preživljavanje.

Radnja je smeštena na planeti Zemlji gde je oluja izazvala nestanak 98% svetske populacije, a zombiji imaju cilj da unište preživele.

Uzbuđenju doprinosi i činjenica da se svaki igrač tokom svake partije takmiči sa drugim igračima i to u realnom vremenu. U zavisnosti od verzije igre, igrači se takmiče sa četvoro („Save the World” verzija) ili čak 100 igrača („Battle Royale”).

Šah online – učenje kroz igru

Šah se igra vekovima unazad, ali umesto tradicionalne table sa 16 figura sada se najčešće igra na internetu gde zauzima počasno mesto u kategoriji najpopularnije igrice.

Reč je o igri koja podstiče intelektualni razvoj i mentalno zdravlje deteta. Istraživanja su pokazala da deca koja igraju šah od malih nogu kasnije u školi pokazuju bolje rezulate, prvenstveno jer ova igra razvija pamćenje, podstiče kreativnost i sposobnost rešavanja problema.

Dečak plave kose uči kako se igra šah koristeći online tutorijale na laptopu. Ispred njega je tabla sa figurama na kojoj pokušava da ponavlja korake na osnovu online instrukcija
Foto: Shutterstock

 

Šah je ujedno i zabavna igra, a u online varijanti, gde je moguće igrati nekoliko partija paralelno ili sa nekoliko različitih igrača, može biti dobar izbor za celu porodicu.

Star Wars Battlefront 2 – Akcija i naučna fantastika u jednom!

Ljubitelji naučne fantastike verovatno su se već upoznali sa ovom igricom. U pitanju je akciona igrica zasnovana na franšizi „Ratovi zvezda” koja od 2017. godine kada se pojavila na tržištu broji milione igrača.

Dve glavne kategorije su kopnene bitke i svemirske bitke, a može se igrati u single-player mode (jedan igrač) ili multiplayer mode (više igrača).

Just dance 2019 – Žurka za celu porodicu!

Ova igrica idealan je način da se cela porodica zabavi, ali i sjajan vid rekreacije.

Sve što je potrebno je da preuzmete aplikaciju za telefon, povežete ga na konzolu bežičnim putem pomoću koda ili preko Wi-Fi mreže i odaberete pesmu uz koju ćete zaigrati. Spisak numera je dugačak i šarenolik, kreće se od najaktuelnijih hitova do evergrina, pa neće biti problem da svako od ukućana nađe nešto za sebe.

Kada počnete da igrate, telefon će imati ulogu senzora pokreta, a svoje plesne korake možete da vidite na ekranu. Što bolje ispratite ritam, to je veći broj zvezdica koje ćete dobiti, a time će biti i veći skor poena koji ste skupili.

Rocket league – Spoj fudbala i automobila

Ova mega popularna igrica pravi je izbor za dečake, i one malo mlađe i one malo starije.

Rocket league je zanimljiv spoj fudbala i automobila, zapravo partija fudbala u kojoj su umesto fudbalera glavni akteri automobili. Svaki igrač kontroliše određeno vozilo, a cilj je ugurati loptu u mrežu protivnika.

Igranje sa decom će sigurno izmamiti svima osmeh

Za pravilan emocionalan i fizički razvoj svakog deteta igranje sa decom jedna je od važnijih stvari, posebno u najmlađem dobu kada su deca najosetljivija.

Igra je za decu izvor radosti i urođeni instinkt, jer pomoću nje otkivaju svet. Za roditelje, igranje sa decom su najlepša sećanja koja će pamtiti i sutra kada njihovi mališani budu uveliko odrasli.

Bilo da slažete slagalice zajedno, pravite toranj od LEGO kocki, učite prve korake uz guralice ili se takmičite u partiji šaha, zabava i smeh su zagarantovani.



Ostavite komentar