Naočare za kompjuter – Efikasan način da zaštitite svoje oči od štetnog uticaja svetlosti sa ekrana

  0

Koliko vremena dnevno provodite ispred ekrana?

Svakodnevna izloženost većim količinama plave svetlosti iz veštačkih izvora, kao što su monitor vašeg računara, ekran telefona, televizora ili sličnih naprava koje redovno koristite, može negativno uticati na vaše oči, ali i celokupan organizam.

Ukoliko želite da smanjite negativan uticaj plavog svetla koje emituju vaši omiljeni uređaji, onda su naočare za kompjuter ono što vam treba.

Saznajte kako će vam ovaj sjajan dodatak obezbediti bolji fokus i prijatniji osećaj tokom rada, kao i veće uživanje u omiljenim sadržajima. Čekaju vas i praktični saveti kako da smanjite umor i neprijatne simptome povezane sa plavim svetlom, ali i zbog čega je to važno.

Naočare za kompjuter, modni detalj ili potreba?

Sa naše tačke gledišta, odgovor je jednostavan – i jedno i drugo.

Naočare za kompjuter su sjajan način da zaštitite svoje oči i sprečite određene smetnje koje mogu nastati kao posledica povećane izloženosti svetlu koje nam dolazi sa ekrana i drugih veštačkih izvora. Bez obzira na količinu vremena koju provodite u korišćenju određenih uređaja, ovaj sve popularniji dodatak olakšaće vam interakciju sa ekranima i učiniti da se vaše oči manje umaraju.

Devojka nosi naočare za kompjuter dok koristi laptop
Ukoliko se pitate šta je to što nam kod digitalnih uređaja toliko smeta da može biti uzrok nekih neprijatnih simptoma, kao i kako naočare za kompjuter bez dioptrije mogu da nam pruže zaštitu, u nastavku donosimo odgovore.

Šta je plavo svetlo i kako utiče na nas?

Plava svetlost je deo spektra svetlosti koju emituje Sunce i koja utiče na povećanje budnosti i optimizma kod ljudi. Dobra stvar, zar ne?

Uglavnom da, ali ni u čemu ne treba preterivati.

U savremenim uslovima života izloženi smo velikim količinama ove svetlosti koju emituju veštački izvori. Za razliku od Sunca, ovi izvori prisutni su u svako doba dana i noći. Usled korišćenja digitalnih uređaja koji je emituju, naš organizam ne dobija informaciju da je vreme za odmor, a čulo vida je izloženo povećanom naporu.

Ovo može biti uzrok različitih pojava, pa pored naprezanja i eventualnih promena na očima, može dovesti i do smanjenja lučenja melatonina – hormona koji uvodi naše telo u stanje pripreme za san. Ovo je posebno izraženo ukoliko digitalne uređaje koristite pre spavanja.

Na koji način naočare za kompjuter štite od plavog svetla?

Ljudsko oko nije u stanju da filtrira ovu vrstu svetlosti i skoro sva vidljiva plava svetlost dopire skroz do rožnjače, što može imati različite posledice.

Naočare za kompjuter poseduju posebna sočiva koja sprečavaju da plava svetlost u svojoj punoj snazi dopre do vaših očiju i samim tim značajno smanjuju neprijatne simptome koje ona izaziva.

Zaštitne naočare za kompjuter sa crnim okvirom položene na sto, na staklima se vidi plavi odsjaj
Zahvaljujući tome, pri upotrebi ovog dodatka, i pored značajnog vremena provedenog ispred ekrana, vaš organizam će funkcionisati više u skladu sa svojim prirodnim ciklusima. Ovo takođe može smanjiti osećaj prenadraženosti i veštački izazvane budnosti koja može biti iscrpljujuća.

Ko sve može da koristi naočare za kompjuter?

Ukoliko provodite više od 3-4 sata dnevno ispred ekrana, bilo da je u pitanju kompjuter, telefon, tablet, televizor ili tome slično, svakako je preporučljivo da počnete da koristite zaštitne naočare za kompjuter.

Međutim, nemojte se vezivati za broj sati, svaki organizam se razlikuje i vi najbolje znate kada vam nešto smeta. Ukoliko u bilo kom trenutku osetite simptome koji vam otežavaju rad ili razonodu, a povezani su sa digitalnim uređajima, ne oklevajte da pružite sebi odgovarajuću zaštitu.

Ovaj dodatak je pogodan za različite uzraste, pa čak i za mlade koja tek formiraju svoje navike kada je upotreba ekrana u pitanju. Tako možete pronaći i zaštitne naočare za kompjuter za decu, posebno prilagođene njihovim potrebama. Kako su u osetljivom razvojnom periodu, deci i tinejdžerima je ova vrsta zaštite posebno korisna.

Otac i ćerka uživaju u korišćenju digitalnih uređaja uz naočare za zaštitu od plavog svetla sa ekrana
Ukoliko ste oduvek želeli da nosite naočare bez dioptrije kao modni detalj, sada imate savršen razlog za to. Bez obzira koliko koristite digitalne uređaje, ove naočare odlične su i ukoliko provodite dobar deo dana u zatvorenom prostoru osvetljenom LED sijalicama. Ovo osvetljenje je takođe veštački izvor plavog svetla i može dovesti do istih smetnji kao i ekrani.

Prednosti naočara za kompjuter koje će vam svakodnevni rad ili uživanje u zabavnim sadržajima učiniti udobnijim

Ako uživate da se opustite uz omiljenu seriju, ispratite novosti na društvenim mrežama ili čitate knjigu u elektronskom formatu, verovatno to nije rutina koje biste se lako odrekli. Takođe, ukoliko svoj posao obavljate putem računara, smanjenje vremena provedenog pred ekranima nekada jednostavno nije opcija.

U tom slučaju, sledeća najbolja stvar koju možete uraditi jeste da se zaštitite od uticaja koje svetlost sa digitalnih uređaja ima na vaše telo.

Šta god da je vaša omiljena zanimacija na ekranima, upotrebom naočara za kompjuter:

  • Smanjićete zamaranje, crvenilo, peckanje i suvoću očiju
  • Smanjićete glavobolje prouzrokovane naprezanjem očiju
  • Održaćete bolji fokus i jasnije ćete percipirati sve detalje
  • Lakše ćete utonuti u san ukoliko volite da neki od uređaja koristite pred spavanje

Dodatna prednost je što će naočare za zaštitu od ekrana dati poseban pečat vašem izgledu. Moderni ramovi u atraktivnim bojama izrađeni su od posebnih materijala koji osiguravaju udobno nošenje i savršeno se prilagođavaju svakom obliku lica.

Nasmejana plavokosa devojka koristi naočare za kompjuter kao modni detalj

Iako vrlo atraktivan, estetski momenat kod naočara za kompjuter je tek sekundarna prednost. Ono što će vas zaista osvojiti kada ih uvrstite u svoju svakodnevnicu jeste to što će vam omogućiti da uživate u istraživanju, čitanju i gledanju omiljenih sadržaja uz maksimalno smanjenje efekata plavog svetla i svih nelagodnosti koje ono može izazvati.

Dodatni načini da smanjite zamor očiju prilikom gledanja u ekran

Pored zaštitnih naočara za kompjuter koje će napraviti najveću razliku kada je gledanje u ekran i njegov uticaj u pitanju, postoji i nekoliko jednostavnih i praktičnih saveta čija primena vam neće oduzeti puno vremena, a pozitivno će uticati na vašu koncentraciju i smanjenje umora:

  • Odmorite svoje oči – Na svakih dvadeset minuta odvojite pogled sa ekrana, pronađite udaljeni predmet na koji ćete usmeriti svoj pogled i ostaviti ga tako dvadesetak sekundi.
  • Trepćite – Često se dešava da usled fokusiranja na sadržaj na ekranu, trepćemo značajno manje nego inače. Imajte ovo na umu i pokušajte da trepćete češće. Obećavamo, ništa nećete propustiti, a vaše oči će vam biti zahvalne.
  • Odložite elektronske uređaje bar sat vremena pre spavanja – Najbolja taktika da neometano utonete u san jeste da najmanje sat vremena pre spavanja ne koristite mobilni telefon, tablet, računar, televizor i slično.
  • Podesite svoj telefon ili kompjuter na smanjenu emisiju plavog svetla – Pojedini modeli ovih uređaja imaju opciju prebacivanja na režim sa smanjenom emisijom plavog svetla.

Kako odabrati najbolje naočare za kompjuter?

Prilikom izbora savršenog para za sebe, vodite se jednostavnim principima i odlučite se za:

  • Kvalitetna sočiva koja se vremenom neće oštetiti i koja će zadržati svoja korisna svojstva blokiranja plave svetlosti
  • Materijale koji će vam osigurati udobnost pri nošenju, ali i izdržljivost pri svakodnevnoj upotrebi
  • Boju i oblik rama koji će vam najbolje pristajati

Pronađite sjajan izbor naočara za kompjuter koje imaju sve što vam je potrebno i uz to se savršeno prilagođavaju konturama vašeg lica, za besprekoran izgled i udobnost.

Osim što će pružiti odličnu zaštitu vašim očima, ovi modeli sjajno će upotpuniti svaku vašu odevnu kombinaciju. A uživanje u digitalnim sadržajima bez neprijatnog peckanja, crvenila i ostalih simptoma, učiniće da na svet gledate drugim očima.



Ostavite komentar